Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sberbank ve Interros Group Bir Arada: Blockchain Tabanlı Repo İşlemi Yapıldı

Sberbank ve Interros Grup akıllı kontrat ve Blockchain teknolojilerinden faydalanarak tezgah üstü (OTC) bir repo işlemi (repurchase agreement) gerçekleştirmeyi başardı.

Rusya’da “Akıllı” İşlem

Merkezi Moskova’da bulunan Interros Group, Rusya‘nın önde gelen isimlerinden Vladimir Potanin tarafından 1990 yılında kuruldu. Şirketin Norilsk Nickel, Petrovax Pharm ve Rosa Khutor gibi diğer şirketlerde hisseleri bulunuyor.

Türkiye’de DenizBank olarak faaliyet gösteren Sberbank’ın küresel piyasalar biriminden sorumlu olan Andrei Shemetov, bu iki kuruluş arasında gerçekleşen repo işlemi hakkında Reuters‘a konuştu.

Shemetov’un yorumlarına göre Blockchain ağı içindeki akıllı kontratların kullanıldığı bu işlem “tamamen gerçek ve yasal” olmasının yanı sıra yine tamamen “elektronik ortamda” tamamlandı.

Shemetov, konu hakkında yaptığı açıklamalarda yapılan işlem sonucunda tam olarak ne kadar para aktarıldığına dair bir yorum yapmadı. Ancak kendisi, bu işlemde aktarılan meblağın ortalama bir repo işlemindeki kadar olduğunu belirtti.

Blockchain’in Geleceği

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın yetkili isimlerinden olan Shemetov, gerçekleştirilen bu işlemin “eurotahvil piyasasına tamamen uyumlu” olduğunu vurguluyor. Ayrıca Shemetov, bu işlemle birlikte kendini kanıtlayan Blockchain teknolojisinin ileride de kullanılabileceğini düşünüyor:

“Uzun vadede baktığımızda Blockchain aracılığıyla yapılan işlemler maliyetleri düşürecek, hataları azaltacak, şeffaflığı ve güveni arttıracak.”

Shemetov, repo işlemlerini Blockchain aracılığıyla yapmanın çeşitli avantajlar sunduğunu belirtiyor. Shemetov’a göre Blockchain sayesinde repo işlemine ilişkin veriler “çift taraflı olarak denetlenebiliyor” ve “işlem özellikleri otomatik hale getirilebiliyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment