Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SBF ABD’ye İade Edilmeyi Kabul Etti: Önce Suçlamaları Öğrenmek İstiyor

İflas eden kripto para borsası FTX’in eski CEO’su Sam Bankman-Fried (SBF) ABD’ye iade edilmeyi kabul etti. SBF’in iadeden önce hakkındaki suçlamaları öğrenmek istediği bildirildi.

Reuters’ın 19 Aralık tarihli haberine göre eski CEO, hafta içerisinde avukatları tarafından talep edilen ek bir duruşmanın sonucunda ABD’ye iade edilmeyi kabul etti. Alınan bilgilere göre SBF, iade edilmeden önce hakkında hazırlanan iddianameleri incelemek istedi. Eski CEO’nun iade fikrine sıcak bakmadığı bilinirken fikrini değiştiren olayın ne olduğu hakkında çeşitli iddialar dolaşıyor.

Eski CEO’nun avukatlarından Jerome Roberts, SBF’in müşterilerin mağduriyetini gidermek istediğini kararını değiştiren ana etkenin bu olduğunu öne sürdü. Ancak SBF’in aradan geçen yaklaşık 1,5 ayın sonunda bu açıklama ile iadeyi kabul etmesi çeşitli spekülasyonlara neden oldu.

SBF, ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından yatırımcıları ve kreditörleri dolandırmanın yanı sıra kampanya ve finansman yasalarını ihlal etmekle suçlanıyor. Uzmanlar, SBF’in suçlu bulunması halinde 115 yıl hapis cezası alabileceğini öne sürdü.

Öte yandan dava süreci bazı ilginç detaylar barındırıyor. Konuya yakın kaynaklar, şiddet içermeyen finansal suçların mahkeme sürecinde sanıkların kefalet ödeyerek serbest bırakılmasının yaygın olduğunu buna rağmen SBF’in kefaletle serbest bırakılma talebinin reddedilmesinin sıra dışı gözüktüğünü dile getirdi.

SBF’in fikir değişikliğinin sebebi bilinmese de tutuklu olarak kaldığı Fox Hill hapishanesinin aşırı kötü standartları yüzünden fikrini değiştirmiş olabileceği iddia ediliyor. ABD Dış İşleri Bakanlığı’nın 2021 tarihli bir raporunda hapishanenin kemirgen istilası altında olduğu, aşırı kalabalık olduğu ve tuvalet yerine kovaların kullanıldığı bildirilmişti. Ancak Bahamalar yetkilileri o zamandan beri hapishane standartlarının yukarı çekildiğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!