Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SBF İşi Bırakmasınlar Diye FTX Çalışanlarını Zenginlikten Etmiş: 8x Yapan Altcoin’i Sattırmadı

FTX’in batmasına sebep olan eski CEO’su Sam Bankman-Fried, çalışanlarının sahip olduğu SRM’lerin artan fiyatı karşısında satışların önüne engel koyarak süreci kendi lehine çevirdi.

Yazdığı birçok kitap ile tanınan ödüllü yazar Michael Lewis, 2023 yılında kaleme aldığı “Going Infinite” kitabında kripto paralar ve blockchain teknolojisi kapsamında birçok konuya yer verdi. Kitabın içerisinde yer alan ve dikkat çeken bir diğer konu ise FTX ile ilgili aktardıkları oldu.

Lewis kitabında FTX’in eski CEO’su Bankman-Fried’in çalışanlarının elinde bulunan SRM’lerin yüksek fiyat artışı yaşaması sonrası attığı adımlardan bahsetti. Eski CEO’nun çalışanlarının elinde yüksek miktarda SRM bulunuyordu. SRM çalışanlara lansman fiyatı olan 1,7 dolardan satılmıştı. Bu satış kapsamında ise CEO’nun elinde “SRM-çalışan anlaşması” bulunuyordu. Bu anlaşma çalışanların ellerindeki SRM’ler ile yapabileceklerine dair kuralları kapsıyordu.

Fiyatta yaşanan 8x yükseliş Sam’i endişelendirdi

SRM fiyatı Binance listelemesinin de etkisi ile hızlıca yükselerek 13,2 dolar seviyelerine ulaştı. 2021-2022 yılındaki boğa sezonu sürecinde yaşanan bu yükseliş, Serum platformunun Solana üzerindeki başarısına, FTX ve Alameda Research ile ilişkisine bağlandı.

Ancak Sam Bankman-Fried bu yükseliş sırasında çalışanlarının kağıt üzerinde milyoner olacaklarını fark edince hemen harekete geçti ve elindeki anlaşmaya dayanarak oyunun kurallarını değiştirdi. Çalışanların bu kadar yüksek gelir elde etmelerinin akabinde mevcut işlerini bırakacaklarından yana duyduğu endişe kapsamında satış izinlerini 7 yıllık bir periyoda yaydı. Bu hamle ile SRM sahibi çalışanlar zengin olma hayallerinden umudu kesti.

FTX’in iflası sonrasında birbiri ile bu kadar yakın ilişki gözetilmesi sebebi ile SRM fiyatı da ciddi şekilde etkilendi. Bu gelişme ile birlikte çalışanların zenginlik imkanlarını ellerinden alan Bankman-Fried, umutlarını da tamamen bitirmiş oldu.

SRM fiyatı Coinmarketcap verilerine göre yazım sırasında 0,04 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!