Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Başkanından Kripto Paralar ve Borsalar Hakkında Öfke Dolu Sözler!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kripto paralar ve borsalara resmen ateş püskürdü.

SEC Başkanı Gary Gensler New York’ta yapılan Piper Sandler Küresel Borsa ve FinTech Konferansı’nda 8 Haziran tarihinde yaptığı konuşmada, kripto paralar ve borsalar hakkında birçok açıklamada bulundu. Son günlerde medyada kendine oldukça sık yer bulan “kripto para şirketlerinin SEC’ye kaydolmasının herhangi bir yolu yok” iddialarının gerçeği yansıtmadığını SEC olarak bu şirketlere daha önce yol gösterdiklerini belirtti.

Yaptırım riskini ekonomik olarak göze almış olabilirler

Gensler, kripto para piyasası aktörlerinin sosyal medya veya ana akım medya araçları aracılığıyla yaptıkları davranışların yasa dışı olduğuna dair adil bir bildirimden yoksun bırakıldıklarına dair söylemler geliştirilmesine inanılmaması gerektiğini belirtti. Bu noktada başkan, şirketlerin iş maliyeti olarak yaptırım riskini göze almış olabileceklerini öne sürdü.

Ayrıca Coinbase’in borsa, komisyoncu ve takas odası rollerini karıştırdığını dile getirerek kendisinden önce konuşma yapan Coinbase CEO’su Brian Armstrong hakkında şu ifadelerde bulundu:

Daha önceki konuşmacılarınızdan biri bu işlevleri birleştirdiklerini veya kurallara uymadan müşterilerine karşı gizlice alım-satım yaptıklarını söyleseydi bu odadaki kimse bunu kabul etmezdi.

Kripto para şirketlerin kayıt olmasının imkansız olduğu fikrine katılmadığının altını çizen Gensler, kaydın emek gerektirdiğini ancak yine de makul olduğunu belirtti.

Başkan bu noktada, şirketlerin iş birliğine dair toplantı yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını öne süren iddiaları “gereken değişiklikleri yapmaya isteksiz oldukları bir dizi toplantı randevusu” ifadeleri ile cevapladı.

Binance piyasayı manipüle ediyor

Öte yandan Binance’in bilerek yasaları çiğnediğini iddia eden başkan, borsanın bu konuda delil olarak sunulabilecek iç yazışmalara sahip olduğunu dile getirdi. Gensler ayrıca borsanın CEO’su Changpeng Zhao’nun (CZ) müşteri varlıklarını şahsi çıkarları için kullandığını ve varlıkların muhafazası konusunda müşterilerini yanılttığını iddia etti. Binance’in piyasayı manipüle ettiği de başkanın iddiaları arasında yer aldı.

FTX’ten önce ve sonra birçok kurumun kendini iflasa götürdüğünü ve bu yolda sayısız yatırımcıya zarar verdiğini belirten Gensler, mevcut durumun 1920 yıllarında menkul kıymet yasaları çıkmadan önceki zamanları anımsattığını belirterek piyasanın üçkâğıtçı, dolandırıcı ve işportacılarla dolu olduğunu iddia etti.

SEC’nin uyumluluk konusundaki kararlılığını diğer şirketlere şu sözlerle vurguladı:

Uyum sağlamazsanız siz de bir dava bekleyebilirsiniz.

Kuralları beğenmemeniz net olmadıkları anlamına gelmez

Kripto para sektörünün ek bir regülasyona ve regülatif netliğe ihtiyaç duyduğuna dair söylemlerin gerçeklikten uzak olduğunu öne süren başkan, mevcut yasaların kripto para piyasalarında da halihazırda kullanılabilir olduğuna dair geçmişte açıklamalar yaptıklarını dile getirdi. Gensler konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

Mevcut kuralların merkeziyetsiz finans (DeFi) sistemleri de dahil olmak üzere kripto varlık menkul kıymetlerinin ticaretini yapan platformlara uygulanabilirliği üzerine tekrar eden bir açıklama yayınladık. Yasa zaten budur. Kuralları veya rolleri beğenmemek netlik eksikliği olarak ifade edilemez.

Genler ayrıca regülatif netlik konusunun da bir gereklilik olmadığını ima ederken kripto para şirketlerinin uyumluluğu nasıl sağlayacaklarını tam olarak bilmek zorunda olduklarını belirtti.

Kripto paraların menkul kıymet tanımı üzerine ise Gensler, bu konuda faaliyet gösteren şirketlerin yatırımcılarına fayda sağladıkları bahanesi ardına sığınarak menkul kıymet tanımını reddedemeyeceklerini belirterek cevap verdi. Başkan ABD’nin bir kanun ülkesi olduğunu ve şirketlerin kurallara uymamak için bahane sunamayacaklarını dile getirdi.

Bu varlıkları satın alan yatırımcıların geliştiricilerin çabalarına dayalı bir kar öngörüsüyle yatırım kararı aldığını öne süren Gensler, bazı ek yardımcı programların menkul kıymet olan kripto paraları bu tanımdan çıkarmayacağını açıklamalarına ekledi.

Bu noktada başkan, açıklamalarına şerh düşerek kendi ağı içerisinde özel kullanıma yönelik çıkarılmış tokenların bu tanımlamalardan muaf tutulabileceğini not düştü.

Başkan piyasa yapısına ilişkin önerilen regülasyonlar hakkında 20 bin yorum mektubu alındığını belirtti. Ancak Gensler, regülasyonların uygulanmasına ilişkin kesin bir zaman dilimi vermeyi reddetti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!