Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC, Piyasa Yapıcı Şirkete Beş Altcoin Yüzünden Dava Açtı: İadesini İstiyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto piyasa yapıcısı Cumberland DRW’yi, kayıt dışı bir menkul kıymetler satıcısı olarak suçladı.

Perşembe günü açılan davada, Cumberland’ın kayıt dışı menkul kıymet olarak satılan kripto paraları “alıp sattığı” iddia edildi.

SEC, Cumberland’ın araştırma raporları ve e-postalar aracılığıyla çeşitli kripto paralara yatırım yapılmasını teşvik ettiğini öne sürdü. Bu kripto paralar arasında Polygon (eski adıyla MATIC), Solana (SOL), Cosmos (ATOM), Algorand (ALGO) ve Filecoin (FIL) yer alıyor. Bu varlıklar, SEC’in “menkul kıymet olarak satıldığını” iddia ettiği kripto paraların bir listesini oluşturuyor.

SEC’in şikayetinde, “Cumberland’ın ve Cumberland’ın kullandığı üçüncü taraf kripto varlık ticaret platformlarının açıklamaları, makul bir yatırımcının bu kripto varlıkları satın almayı veya satmayı, yatırım sözleşmesi kapsamında menkul kıymetler olarak görmesine yol açardı” denildi. SEC, bu yatırımcıların kâr elde etmeyi beklediğini iddia etti.

Ancak Cumberland, SEC’e göre menkul kıymet satıcısı olarak kayıt yaptırmadı.

SEC, daha önceki bazı davalarında olduğu gibi, bu beş kripto varlığı tek tek inceleyerek bunların menkul kıymet gibi göründüğünü belirtti. Proje kurucularının açıklamaları, whitepaperlar ve Cumberland’ın varlıklar hakkındaki ifadeleri bu argümanları desteklemek için kullanıldı.

Altcoin yatırımcılarını teşvik mi etti?

Örneğin, SEC, Cumberland’ın ATOM’u tanıtan bir e-postasına atıfta bulundu. 20 Şubat 2023 tarihli bu e-postada, “Şu anda sektörde, ETH ve EOS dışındaki daha küçük kazananlardan biri ATOM oldu. ATOM, güçlü temellerine ve sağlıklı bir geliştirici topluluğuna rağmen yıl başından bu yana yalnızca yüzde 53 arttı. Kripto piyasaları dirençli kalırsa ATOM’da bir toparlanma rallisi bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

SEC, kalıcı bir yasak ve elde edilen kazançların iadesini talep ediyor.

Cumberland ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada davaya karşı çıktığını belirtti. “Bu eylem sonucunda iş operasyonlarımızda veya likidite sağladığımız varlıklarda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!