Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Telegram’a Ne Kadar Para Cezası Keser?

ABD’deki Sermaye Piyasası Kurulu (SEC), birkaç saat önce Telegram ile ilgili epey önemli bir karar almıştı.

Telegram’ın düzenlediği 1.7 milyar dolarlık token satışını soruşturan SEC, bu satış sürecinin askıya alınması gerektiğini açıkladı.

Telegram’ın Tokenları

Kripto para yatırımcıları Telegram’ın GRAM tokenının piyasaya sürülmesini uzun süredir bekliyorlar. Ancak bu süreç SEC tarafından alınan kararın ardından tehlikeye girmiş durumda.

SEC birkaç saat önce Telegram ile ilgili büyük bir karar alarak token satış sürecinin daha detaylı bir şekilde soruşturulması gerektiğini açıklamıştı. SEC tarafından yapılan bu duyuru kısa süre içerisinde büyük bir tartışma konusu haline geldi.

Ceza Gelecek mi?

Bazı kripto para kullanıcıları SEC’nin Telegram hakkında yapacağı soruşturmanın herhangi bir yaptırımla sonuçlanmayacağını ve Telegram’ın tokenlarının sorunsuz bir şekilde piyasaya çıkarılacağını düşünüyorlar.

Bazı takipçiler ise SEC’nin Telegram’a bir yaptırım uygulayacağını ve bu sürecin uzayacağını dile getiriyorlar. Sektörün ünlü isimlerinden Ran NeuNer ise SEC’nin Telegram’a bir para cezası vereceğini ancak bunun pek ciddi bir ceza olmayacağını düşünüyor.

SEC’nin Block.one’a kestiği 24 milyon dolarlık para cezasını hatırlatan NeuNer, Telegram’a kesilecek para cezasının da o civarlarda olacağı görüşünde:

Basit bir hesaplama yapan NeuNer, SEC’nin Telegram’ın 1.7 milyar dolarlık token satışı sonrasında şirkete 10.2 milyon dolarlık para cezası keseceğini düşünüyor. Ancak NeuNer’in bu görüşleri pek gerçekçi olmayabilir.

Durum Daha Farklı

SEC, 4 milyar dolar toplayan Block.one’a 24 milyon dolar gibi bir para cezası vermişti. Kripto para sektöründeki pek çok isim cezanın bu kadar orantısız olmasına şaşırmıştı.

NeuNer, Telegram’ın da buna benzer bir ceza alacağını ve yalnızca 10 milyon dolar gibi bir ceza ödeyeceğini düşünüyor. Ancak Telegram’ın durumunun Block.one’dan daha farklı olduğunu söylemek gerek.

Block.one kendi tokenlarını satmaya başladığında SEC henüz bu konuyla ilgili bir açıklama yapmamış, herhangi bir kılavuz yayınlamamıştı. SEC bu yüzden Block.one’a diğerlerinden daha küçük bir ceza kesmiş olabilir.

Bazı iddialara göre Telegram, token satışını düzenlerken SEC ile hiç iletişim kurmadı ve SEC tarafından hazırlanan maddelere uymadı. Dolayısıyla SEC, para cezası kesme kararı alsa dahi Telegram’a Block.one’a kestiğinden çok daha büyük bir ceza kesebilir.

Öyle ki bazı kripto para takipçileri Telegram’a kesilecek para cezasının 150 milyon dolardan fazla olabileceğini düşünüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment