Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC ve ABD’li Köklü Kripto Para Borsası Anlaşmaya Vardı: 24 Milyon Ödenecek!

İflas eden ABD’li köklü kripto para borsası Bittrex, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile uzlaşmaya vararak 24 milyon dolar değerindeki cezayı ödemeyi kabul etti.

SEC, geçtiğimiz nisan ayında kripto para borsası Bittirex’e kayıt dışı menkul kıymet satma suçundan dava açmıştı. Bittrex aylardır devam eden dava sürecinin ardından uzlaşma yoluna giderek 24 milyon dolarlık cezayı ödemeyi kabul etti. Mahkeme belgelerine göre borsa, SEC tarafından sunulan iddiaları kabul veya ret etmeyerek sessizliğini korudu.

Toplam 24 milyon dolarlık para cezasının 14,4 milyon dolarlık kısmı tazminattan, 4 milyon dolarlık kısmı bu tazminata ilişkin ihtiyati faizden ve 5,6 milyon dolarlık kısmı da sivil para cezasından oluşuyor.

Bittrex’in eski CEO’su William Shihara ise varılan uzlaşmayı iyi bir sonuç olarak nitelendirirken şu ifadelere yer verdi:

Ülkemizin yeniliği teşvik etmek, girişimcileri cesaretlendirmek ve tüketicileri koruma ihtiyacı arasında bir denge kurması hayati önem taşıyor ve umarım bugün önerilen uzlaşma bunu ilerletmeye yardımcı olur.

Borsanın söz konusu cezayı önümüzdeki 2 ay içerisinde ödemesi bekleniyor. Öte yandan varılan uzlaşma hakkında yorumda bulunan SEC İcra Direktörü Gurbir Grewal ise bu durumu adeta bir zafer olarak nitelendirdi:

Bugünkü uzlaşma, sadece etiketleri değiştirerek veya açıklamaları değiştirerek sorumluluktan kaçamayacağınızı açıkça ortaya koyuyor çünkü önemli olan bu tekliflerin ekonomik gerçekleridir. Kripto sektöründeki uygunsuzlukları agresif bir şekilde takip ettiği, bu konuyu çözüme kavuşturduğu ve zarar gören yatırımcılara ek rahatlama sağladığı için SEC personeline minnettarım.

SEC davasının ardından Bittrex’ten iflas başvurusu

SEC 16 Nisan tarihinde, Bittrex’e ve eski CEO’su Bill Shihara’a mart ayında ABD’deki faaliyetlerine son vereceğini açıklamasına rağmen kayıt dışı borsa işletmek, brokerlık yapmak ve takas hizmetleri sunmaktan dolayı dava açtığını duyurmuştu.

Bittrex ise SEC’den gelen davanın ardından mayıs ayında bu iflas kararını resmileştirerek 11. Bölüm iflas koruması için başvuruda bulunmuştu. Borsa, her birinin 500 milyon ila 1 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen varlık ve yükümlülükleri olduğunu söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!