Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’den ABD’li Bitcoin Şirketine Bir Token İçin 4 Milyonluk Ceza

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Bitcoin (BTC) şirketi Coinme’nin toplamda 4 milyon dolar para cezası ödeyeceğini açıkladı.

SEC tarafından yakın tarihte yayınlanan bir bildiride, ABD’li Coinme ve yan kuruluşu Up Global’e UpToken ICO’su sırasında “yanlış ve yanıltıcı beyanlarda” bulunduğu gerekçesiyle 4 milyon dolar para cezası verdi. SEC, Coinme ve Up Global şirketlerini bu ICO kapsamında kayıtsız menkul kıymet satışı yapmakla suçladı.

Ekim-Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ICO sırasında yaşananlara yer veren SEC, yüklü miktarda sahte hacimler yaratıldığını da vurguladı. SEC, Coinme’nin ICO süresince yatırımcı fonlarını almak için kullanılan bir Up Global cüzdanına o günlerde 1 milyon doların üzerinde değere sahip 160 Bitcoin gönderdiğini öne sürdü. Up Global, Coinme’ye indirimli olarak yaklaşık 14,5 milyon UPToken‘ı geri gönderdi. SEC, bu işlemin üçüncü bir tarafın büyük bir satın alma yaptığına dair yanıltıcı bir izlenim yarattığını iddia etti. SEC’ye göre Bergquist ve Up Global ayrıca UpToken’a olan talep ve teklifte toplanan miktar hakkında da “yanlış ve yanıltıcı beyanlarda” bulundu.

Up Global, Coinme’nin de sorumlu olduğu 3,52 milyon dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti. SEC ekstra olarak Coinme’ye 250.000 dolarlık ve hem Coinme’nin hem de Up Global’in CEO’su Neil Bergquist‘e 150.000 dolarlık ceza daha yazdı. Tarafların hepsi cezaları ödemeyi kabul etti.

ICO geliriyle 30 yeni ATM

Öte yandan açıklanan detaylara göre Coinme, ICO esnasında elde ettiği gelir ile filosuna 30 yeni kripto para ATM’si daha ekledi. ICO süresince şirketin vaatleri arasında UP sahiplerinin bu ATM’leri kullanırken indirimli ücretler gibi avantajlardan yararlanacağına yer verildi.

Her ne kadar kullanıcılar bu avantajlardan bir süre gerçekten yararlansa da Ocak 2019’da Coinme teklifini değiştirdi ve kendi ATM’leri yerine hizmet sağlayacak bir diğer ödeme şirketi Coinstar ile ortaklık kurdu. Temmuz 2019 itibariyle Coinme kendi ATM’lerinin tamamını kapattı. Şirket, kullanıcıların itibari para ile kripto para almasına-satmasına olanak sağlayan kiosklar için teknoloji sunmaktadır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!