Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’den Şimdi de Kripto Para Yatırımcılarına Uyarı: Dikkatli Olun!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yatırımcıları kripto paraların risklerine ve kripto para ticareti sunan borsaların kayıt dışı hizmet veriyor olabileceğine dair bir kez daha uyardı.

SEC’nin Yatırımcı Eğitimi ve Savunuculuk Ofisi tarafından 23 Mart tarihinde yayınlanan bir bildiride, yatırımcılar kripto paraların olası risklerine karşı bir kez daha uyarıldı ve dikkatli olmaya çağrıldı. Söz konusu uyarının, SEC’nin kripto para borsası Coinbase’e Wells Bildirimi göndermesinin bir gün sonrasında gelmesi dikkatlerden kaçmadı.

SEC’nin birimi yayınladığı bildiride, kripto varlıkları menkul kıymet olarak nitelendirirken yatırımcıları bu menkul kıymetlere yatırım yaparken temkinli olmaya davet etti. Öte yandan SEC, bu kripto para hizmetlerini sunan platformların menkul kıymetler yasalarına uymuyor olabileceğini altını çizerek Coinbase’e imalı bir göndermede bulundu.

Açıklamada dikkat çeken şu ifadeler yer aldı:

Yasa, menkul kıymetler komisyoncu-bayileri, yatırım danışmanları ve borsalar gibi tarafların SEC’e, bir eyalet düzenleyicisine ve/veya bir öz düzenleyici kuruluşa kaydolmasını gerektiriyor. Ayrıca, kripto varlıklarının ödünç verilmesi veya stake edilmesine dahil olan kuruluşlar ve platformlar federal menkul kıymetler yasalarına tabi olabilir.

Uzun zamandır merak edilen “Kripto paralar menkul kıymet mi emtia mı?” sorusunun yanıtı özellikle ABD tarafında netlik kazanmaya başladı. Regülatör kurumların özellikle 2023 itibariyle attığı adımlar, işin sonucunda Bitcoin haricindeki tüm varlıkların menkul kıymet olacağına dair ciddi sinyaller taşıyor.

SEC, Coinbase’den önce bir başka ABD merkezli kripto para borsası olan Kraken‘e de mevcut hizmetlerinden dolayı baskı yapmış ve bu baskı SEC cephesi için olumlu sonuç vermişti. Yakın zamanda benzer bir “Kayıt dışı menkul kıymet satışı” suçlaması da SEC tarafından TRON kurucusu Justin Sun’a yöneltildi.

Bununla birlikte kripto piyasasının en köklü tokenlarından biri olan Ripple (XRP) ile SEC arasında benzer bir menkul kıymet davası yaklaşık iki buçuk yıldır devam ediyor ve yakın zamanda karara bağlanması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!