Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’den Yatırım Devi VanEck’in Spot Bitcoin ETF Başvurusuna 3. Kez Ret

Yönetimi altında 65 milyar dolardan fazla varlık bulunduran VanEck’in spot Bitcoin (BTC) borsa yatırım fonu (ETF) başvurusu ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından 3.kez reddedildi.

SEC 10 Mart tarihinde yaptığı açıklamada, VanEck’in spot Bitcoin ETF başvurusunu reddettiğini duyurdu.

SEC Komisyon üyeleri Mark Uyeda ve Hester Peirce komisyonun aldığı kararı eleştirerek bu durumu çifte standart olarak yorumladı:

Bizim görüşümüze göre komisyon, bu spot Bitcoin ETF’lerini regüle edilmiş borsalardan uzak tutmak için diğer spot ETP türleri için uyguladığı tarifeyi uygulamıyor. SEC’nin yasa gereği emtiaya dayalı ETF’leri onaylama politikasındaki değişiklikleri açıklaması gerekiyor. Aksi halde verilen kararla çifte standart ürünüdür.

VanEck, Bitcoin odaklı bir ETF piyasaya sürmek adına geçmişte de birçok çalışma yapmıştı.

SEC, VanEck’in bir önceki başvurusunu Kasım 2021 tarihinde, bitcoin piyasasındaki “dolandırıcılık ve manipülasyon” vakalarını gerekçe göstererek reddetmişti. Haziran ve Kasım 2022’deki reddedişlerin ardından 10 Mart tarihinde gelen son kararla birlikte VanEck’in başvurusu toplamda üç kez geri çevrilmiş oldu. VanEck’in başvurusunun onaylanması durumunda ETF, Cboe BZX borsasında listelenecekti.

SEC, şu ana kadar spot piyasalar yatırım yapacak bir bitcoin ETF’i kurmak için yapılmış birçok başvuruyu reddetti. Ancak halihazırda vadeli işlem piyasalarına yatırım yapan bitcoin ETF’leri bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!