Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sermaye Piyasası Kurulu, Kripto Paralara Karşı Uyardı: Gözetim Alanımız Dışında

Son günlerde Türkiye içerisinde yaşanan blockchain yanlısı tutum ve sonrasında gelen ICO hamlesinden sonra, bugün bir yeni adım da Sermaye Piyasası Kurulundan (SPK) geldi.

SPK blockchain teknolojisi kullanarak para toplamaya çalışan uygulamaların – ki burada büyük ihtimalle ilk dijital para arzı projelerinden söz edilmekte – kurumun gözetim ve denetim alanı dışında kaldığını vurguladı ve yatırımcıları uyardı.

SPK’nın haftalık bülteninde kendilerine yer bulan kripto para birimleri, pek olumlu ifadelere konu olmadı.

 

Dijital Varlık (Token) Satışları (ICO) Hakkında Duyuru

“Kripto Para Satışı” veya “Token Satışı” olarak da bilinen genellikle blok-zinciri teknolojisi kullanarak para toplamaya yönelik uygulamaların birçoğu Kurulumuzun düzenleme ve gözetim alanı dışında kalmaktadır. Dijital varlık satıcıları, belirli (bir proje veya şirketi finanse etmek gibi) ya da çoğu zaman belirsiz vaatlerle dijital varlık satışı gerçekleştirmektedir. Söz konusu dijital varlıklar itibari para ile alınabileceği gibi Bitcoin ve Ether gibi kripto paralar kullanılarak da alınabilmektedir. Tasarım açısından çok farklı türlere ayrılabilmekle beraber dijital varlıklar genellikle bir şirketteki payı, bir hizmete erişim hakkını, gerçek hayattaki bir varlığı, ürün veya hizmete ilişkin kullanım hakkını temsil etmektedir. Satış süreci sonrası toplanan paranın kullanımına ilişkin bilgiler izahnameye benzer bir doküman olan “white-paper ”da yer almaktadır. ICO’lar çok yüksek riskli ve spekülatif yatırımlardır. Bu sebeple, dijital varlık almayı düşünen yatırımcıların aşağıda belirtilen
risklerin bilincinde olması ve alınacak dijital varlık karşılığında ne vaat edildiğini detaylı incelemeleri gerekmektedir.

Yukarıdaki metnin yanı sıra 5 maddelik bir ”Riskler” bölümüne de yer veren SPK, kripto para birimlerinin olası tehlikeleri olarak şunları sıraladı:

  • ICO’ların birçoğu yapısı itibariyle düzenleyici kurumların yetki ve görev alanı dışında kalmakta olup, herhangi bir
    düzenleme ve gözetime tabi olmamaktadır.
  • Kripto paralara benzer şekilde, satın alınan tokenların değerlerinde de aşırı oynaklık görülebilmektedir.
  • Toplanan paralar belirtilen amaçlarla kullanılmayabilir.
  • Satıcılar tarafından sağlanan dokümanlarda eksik ve yanıltıcı bilgiler olabilir.
  • Bu tarz uygulamalarla fon toplanan projelerin çoğunluğu erken aşama projeler olduğu için projenin başarısız olması ve
    yapılan yatırımın tamamının kaybedilmesi söz konusu olabilir.

SPK’nın sitesinde yer alan uyarının sebebi ise yine aynı haftalık haber bülteninde yer almakta. Sikke.com.tr uzantılı internet sitesi üzerinden Sikke Yazılım A.Ş. tarafından yapılan faaliyetlerin 6362 sayılı Sermaye Piyasa Kanununu ihlal ettiğini bildiren SPK, konu ile ilgili Hakan ERDEN ve Mehmet Ali TALMAÇ isimli şahıslardan ihbar aldıklarını da vurgulamakta.

İhbara neden olan eylem ise şu şekilde açıklanıyor:

SPKn ve Kurulumuz adres gösterilmek suretiyle yasal olduğu izlenimi verilen ve yüksek oranlı kazanç sağlanacağı vaat edilmek suretiyle satılan kripto para karşılığı toplanan nakdin Şirket ortaklarının kişisel ihtiyaçları ve/veya Şirket tefrişatı için kullanılması.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment