Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Shapeshift’in Tahtına Aday Olabilecek 4 Kripto Para Borsası!

Temel olarak sunduğu kolaylık ve basitliğin de etkisiyle ‘üyeliğe gerek olmayan kripto para borsası’ olarak da bilinen Shapeshift’in Shapeshift Membership ismi altında yeni bir sisteme geçiş yapacak olması, kripto para piyasalarında ciddi bir etki yarattı. Artık müşterileri korumak ve hali hazırda süregelen sıkıntıları minimize etmek için başlatılacağı açıklanan ve şirket CEO’su Erik Voorhees tarafından yazılı bir şekilde duyurulan sistemin ardından, müşteriler ne yapacaklarını düşünüyor.

Şu an için opsiyonel olacak olan bu yeni sistem, Voorhes’in açıklamalarına göre yakın dönemde ise zorunlu hale gelecek ve borsaya kayıt yaptırmak isteyen kullanıcılardan temel düzeyde kişisel bilgilerini borsa ile paylaşmaları istenecek. İşte bu olayın ardından Shapeshift alternatifi olarak halen fonksiyon  gösteren 4 farklı kripto para borsasını sizler için derledik.

Changelly

Kripto para borsalarının formatlarına bakıldığında Shapeshift’in bu hamlesinden önce borsanın en büyük rakibi olarak da görülen Changelly, Shapeshift’in uygulamaya koyacağı yeni düzenin ardından bu alanda zirveye oturabilir. Bitcoin Cash, Ripple, Doge ve NEO gibi koinleri platformunda barınıran borsa, kayıt olurken her ne kadar e mail adresi alınmasını zorunlu tutsa da, yine de kişisel bilgilerini saklamak isteyen kullanıcıları için şifreli e mail yöntemi olan Tutanota’yı bir opsiyon olarak tutuyor.

Borsa, her ne kadar şu an iyi bir alternatif olarak dursa da, elbette bazı sorunları da var. Bazı çekim işlemleri sırasında KYC istemesi ile tepki çeken Prag merkezli borsayı kullanırken yine de ihtiyatlı olmakta fayda olduğu ifade ediliyor.

Flyp.me

Shapeshift’in açıklamasının ardından pazardan alacağı payın artması beklenen ve bu noktada bir alternatif olarak gösterilen bir diğer kripto para borsası ise Flyp.me. Bitcoin dahil olmak üzere 26 farklı kripto paranın kapsamda yer aldığı platformda, Bitcoin Cash ise yer almıyor. Günlük hacim olarak ortalama 4 BTC’lik bir rakam yakalayan borsanın buna karşın Shapeshift açıklamasından sonra hacminde ciddi bir artış gözlendi. Flyp.me’ye kayıt olmaya gerek yok ve borsa için bir e mail adresi dahi vermeniz gerekmiyor. Borsada herhangi üçüncü parti bir analiz şirketi iş birliği vs. olmaması da dikkat çekici.

Changenow

Birçok açıdan Changelly ile benzerlikler taşıyan borsa, Changelly’e kıyasla daha az bilgi istemesi ile biliniyor. Bitcoin Cash ve monero’nun da yer aldığı çok sayıda popüler kripto parayı listelemiş durumda olan borsa, bunun dışında bazı az bilinen koinlere de platformda yer veriyor.

Genel olarak konuşacak olursak borsaya kayıt için bir e mail adresi vs. verilmesi zorunlu tutulmuyor ancak çeşitli istisnalar da mevcut. Her bir gönderimin riskini otomatik olarak hesaplayan platform, riskli görülmesi durumunda ise bazı sorular sorabiliyor. Borsa, bazı kullanıcılarından Avrupa Birliği kara para aklama yasaları ve global çapta düzenlemeler kapsamında ayrıntılı kimlik dökümü isteyebiliyor.

Coinswitch

Borsanın kapsadığı koin olarak gerçekten de hayli iyi durumda olan Coinswitch’te hemen hemen ne arıyorsanız bulmanız mümkün. Yaklaşık 300 adet kripto parayı listelemiş durumda olan Coinswitch’in sunduğu hizmetin ise Hitbtc ya da Shapeshift gibi borsalara bağımlı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Bununla birlikte, borsanın her ne kadar çok fazla alt koin listese de bazı sorunları bulunuyor. Yine de Coinswitch, özellikle de sunduğu fazla sayıda koin ile Shapeshift’e iyi bir alternatif olarak görülebilir.

Shapeshift gibi önemli bir figürün piyasadan ayrılması ile birlikte, artık piyasada bu yönde bir açık olduğunu görmek de hayli mümkün. Özellikle gizlilik isteyen kullanıcılar için artık bu dört kripto para borsası ciddi bir alternatif haline gelebilir. Tabii ki bu noktada bu borsaların da kendilerini geliştirmeye çalışmaları ve hizmet kalitelerini arttırmaları gerekiyor.

Piyasalar, şu anda artık bu tarz borsaların sayısının artacağı ya da azalacağı konusunda bir şüpheye düşmüş durumda. Shapeshift benzeri gizlilik odaklı hizmet sunan borsaların sayısının azalmasının, sektördeki belirli bir kesmi oldukça rahatsız edebileceği ifade edilirken; bazı analistler ise Shapeshift’in arkasında bırakacağı büyük boşluğu fırsat bilmek isteyen çok sayıda girişimin, yakın dönemde hayatımıza girebileceğini ön görüyor.

Bakalım, kripto para piyasalarındaki birçok kişi için oldukça önemli bir yer teşkil eden gizlilik odaklı ve kolay kullanımlı kripto para borsaları konusunda sektör nereye evrilecek?

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment