Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sibiryalılar Evlerini Bitcoin’le Isıtıyor

Bitcoin ile derken mecaz gibi anlaşılmasın, gerçek anlamda ısıtıyorlar.

RT haber ajansına göre Rusya Sibirya’daki Irkutsk şehrinde yaşayan yerliler, madencilik donanımlarının ısı olarak israf ettiği enerjiyi evlerindeki sıcaklığı artırmak için kullanıyor. Irkutsk, daha önce ucuz elektrik fiyatlarından dolayı madencilerin tercih ettiği bir şehir olarak gündeme gelmişti.

2 Girişimci Madencilik Donanımı ile Yerden Isıtma Sistemi Tasarladı

Ilya Frolov ve Dmitry Tolmachyov adlı iki yerli girişimci, madencilik donanımları tarafından üretilen ısıyı yerden ısıtma sistemine bağlayarak fonksiyonel bir prototip hazırladı. Frolov yerel medyaya verdiği açıklamada, enerjinin boşa harcandığını söyledi.

“Madencilik makineleri genelde fanlar tarafından soğutuluyor, sonrasındaysa alınan ısı enerjisi atmosfere salınıyor. Bize göre bu mantıklı ya da ekolojik bir çözüm değil. Bu yüzden tasarladığımız konsept, bilgisayar işlemlerinden çıkan ısıyı alarak çevre dostu bir şekilde evleri ısıtmak için kullanılıyor.”

Frolov ve Tomachyov kendilerine bir hedef bile koymuş. 2020 yılına kadar 2000 adet “kripto ev” yaratmayı düşünen girişimciler, madencilik yapanların evlerini oluşturdukları prototiple ısıtacak.

RT: Irkutsk’da 1000’den fazla madenci var

Şehir, yerlilerin dediğine göre “Rusya’nın madencilik başkenti” haline gelmiş. Burada ödeme yöntemi olarak Bitcoin kabul eden kafeler bile mevcut. Bbfpro şirketinin yöneticisi Anton Friedel’in Ekim ayının başında yaptığı açıklamaya göre, Irkutsk şehrine bir adet Bitcoin ATM’i bile sağlanacak. Bbfpro daha önce Rusya’nın en büyük 3. şehrine 10 adet Bitcoin ATM’i getirmişti.

Frolov’un iddia ettiğine göre, Irkutsk şehri düşük elektrik fiyatlarından dolayı kripto para madenciliği yapan kişiler için oldukça ilgi çekici bir yer. RT bunun üzerine yaptığı bir haberde, elektrik fiyatlarının başkent Moskova’ya göre 5 kat daha düşük olduğunu belirtmişti. Frolov’un bu konudaki görüşleri şu şekilde:

“Madencilik işlemlerini yaparken elde edilen gelir, elektrik giderlerinden fazla olmalı. İşte bu yüzden bu işi burada yapmak çok daha mantıklı.”

Mybroadband.co.za adlı bir haber sitesinin yazdığı bir makaleye göre, Yury Dromashko adlı girişimci, Irkutsk’da bir madencilik tesisi kurmak üzere evini satmış:

“Madencilik oldukça gelecek vaat eden bir iş modeli ve Rus’lara çok iyi paralar kazandırabilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment