Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Şili’nin Ulusal Enerji Komisyonu Ethereum Tabanlı Pilot Uygulama Başlatıyor

Şili’nin ulusal enerji denetleme kurumu, Comisión Nacional de Energía de Chile (CNE), 5 Nisan’da yaptığı basın açıklamasına göre, ülkenin enerji sektörü verilerini kaydetmek için Ethereum Blockchain‘i temelli bir proje başlattığını açıkladı.

CNE bu projeyi ilk olarak 27 Şubatta, ”son yılların en çok görüş ayrılığına neden olan teknolojisinin” yardımı sayesinde hem kesinlik, hem şeffaflık, hem ulaşılabilirlik hem de veri güvenliğinin sağlanması amacıyla yaptığını açıkladı. Kurumun tweetlerine göre, Şili’nin enerji sektörü, ”Latin Amerika’daki Blockchain uygulamalarına öncülük” ediyor.

Bu pilot projeye göre CNE, MITM (ortadaki adam) saldırılarına açık veya ”kandırılması kolay” bir merkezi veri santrali kurmak yerine, bir kaç aşamadan oluşan bir kayıt etme sistemi geliştirecek.

İlk olarak, enerji verileri ”yüz binlerce sunucudan” oluşan ve bütün dünyaya eş zamanlı bilgi sağlayacak olan Energia Abierta veya Open Energy veritabanlarında depolanacak. Sonra, CNE çalışanları veriyi Open Energy’den Ethereum Blockchain’e aktaracak.

Ortaya çıkan enerji verileri sadece onaylamadan sonra Ethereum ağına konulacak. Bu da insan merkezli veya Open Energy platformu kaynaklı hatalı veri girişi şansını minimize etmiş olacak. Blockchain üzerine girilmiş olan veri, bir kaç tane grafik kullanıcı arabirimlerinden (GUI) birisi tarafından halka açık hale gelecek.

Enerji Bakanı Susana Jiménez, bilginin halka açık şekilde paylaşılmasının hem vatandaşların hem de hisse sahiplerinin güveni açısından aşırı önemli olduğunu belirtti.

”Halka açık bilgi, yatırım kararları vermek için önemli bir unsur. Halkın hizmetine sunmak için kamu politikası düzenlerken veya yeni bir araç oluştururken, bir çoğumuzun bu bilgiyi teknik, ekonomik ve iş güçü yönlerine bakmak için kullanmasının sebebi de budur. İşte bu sebeple, bu teknolojiyi (Blockchain) kullanarak, ortaklarımızın, yatırımcıların ve aktarılan veriyi genel olarak kullanan vatandaşların güven seviyesini arttıracağız.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment