Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Ethereum ASIC’lerın Önüne Geçmek İçin Fork Çıkarma Fikrine Karşı Çıkıyor

Vitalik Buterin kendi yaratmış olduğu Blockchain‘in yazılımında bir takım değişiklikler yaparak madencilik donanımlarının performansını kısıtlayarak ağın sunmuş olduğu ödüllerden daha az bir şekilde faydalanması fikrine karşı çıkmakta.

Cuma günü gerçekleşmiş olan bir toplantıda Buterin, madencilik ekipmanları tedarikçisi Bitmain’in bu hafta içerisinde çıkarmış olduğu yeni ürün hakkında yorumlarda bulundu. Salı günü yeni Antminer E3 işlemcilerini duyuran şirket bu konuda birçok tepki çekmişti. Birçok Ethereum geliştiricisi ise bu donanımların etkisiz hale getirilmesi için bir fork’un çıkarılmasını dahi önermişlerdi.

Baş geliştiricilerden olan Piper Merriam toplantı esnasında yaptığı konuşmada bunun teknik olarak nasıl mümkün olacağına dair bazı noktalara değinmişti. Bu çözüm sayesinde ekran kartlarının madencilik için birinci tercih olarak kalması sağlanmış olacaktı.

Buterin ise bu sorunun çözümü için bu denli bir işbirliğinin gerekli olmayacağını belirterek şunları söyledi:

“Herkesin sürekli olarak donanımlarını güncellemesi de oldukça kaotik bir ortam yaratarak insanların asıl önemli olan şeylerden uzaklaşmasına neden oluyor. Bu nedenle an itibariyle konu hakkında herhangi bir müdahalede bulunulmamasını daha uygun bulmaktayım.”

ASIC sistemlerinin etkinliğini azaltacak olan kodu ortaya atan Merriam, bu kodun yalnızca kısa dönemde etkili olacağını belirterek ASIC’lere karşı kesin bir çözüm olmayacağını söylemekte. Bundan ziyade bu çözümün yalnızca şu anda bulunan donanımların etkisiz hale getirilmesi için yapıldığını belirtti.

Buterin buna cevap olarak ise, böyle bir girişimin gereksiz olabileceğini belirterek planlanmış olan değişiklikler yerine sahip olunan kaynakların başka kanallara aktarılmasının donanım bazlı madenciliği tamamen ortadan kaldırabileceğini belirtti.

Düzenlenmiş olan bu organizasyonun başka bir noktasında ise Ethereum’un madencilikten çıkışının gerçekleşmesi giderek daha da gerçekleşmeye yaklaşmakta. Topluluğun yöneticisi Hudson Jameson, Mayıs ayı itibariyle resmi bir doğrulama süreci kodunun uygulamaya konulacağını ve beş ay boyunca sürmesinin beklendiğini belirtti.

Fakat Jameson eğer Ethereum topluluğunun halen bir fork‘a ihtiyaç duyması durumunda baş geliştiricilere bakılmaksızın bu yönde gerekli çalışmaların da yapılacağını belirtti. Sözlerine şu şekilde devam etti:

“Eğer topluluk bunu gerçekten isterse bunu yapmak için elimizde oldukça geçerli bir sebebe sahip olacağız fakat an itibariyle baş geliştiriciler bu konu üzerine herhangi bir eylem yapılmaması hakkında fikir birliğine varmış gibi gözükmekte.”

Gerçekleşen bu toplantıda Buterin ayrıca kısa bir süre önce gündeme getirdiği ether çıkarımına bir limit konulması fikrinden de bahsetti. Topluluğun bu konu hakkındaki onayını bekleyen genç geliştirici, bunun gelecek ağ güncelleştirmesinde veya Casper projesi ile birlikte hayata geçirilebileceğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment