Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Silk Road’dan 50 Bin Bitcoin Çalan Kişi Hakkında Çarpıcı Karar

Dünyanın ilk Deep Web platformu Silk Road’dan 2012 yılında 50 bin Bitcoin (BTC) çalan James Zhong 1 yıl 1 ay süreli hapis cezasına çarptırıldı.

Tarihin en büyük bireysel Bitcoin hırsızlıklarından biri olarak kayıtlara geçen Silk Road soygun davası çarpıcı bir kararla sonuçlandı. 2012 yılında Silk Road’dan 50 bin Bitcoin çalan ve Kasım 2022 de suçunu kabul eden James Zhong’a 1 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Zhong’un çaldığı 3,4 milyar dolar değerindeki bu Bitcoinlerin uzun süre boyunca nerede olduğu bulunamamış ve akıbeti belirsizliğini korumuştu.

Fakat Zhong’un bundan yaklaşık 5 ay önce suçlamaları kabul etmesinden kısa bir süre sonra ABD’li federal polisler bahsi geçen Bitcoinleri ele geçirdiğini açıkladı. ABD hükümeti söz konusu BTC’lerin 10 bin tanesini nisan başında satmıştı.

Konuyla ilgili mahkemede açıklama yapan ABD Savcısı Damian Williams, siber suçlulara müsamaha göstermeyeceklerini şu ifadelerle açıkladı:

Siber suçlular şu mesajı dikkate almalıdır: planınız ne kadar karmaşık olursa olsun ve ne kadar uzun sürerse sürsün, parayı takip edeceğiz ve sizi sorumlu tutacağız

Dolandırıcılık planı sayesinde Silk Road’dan ilk başta yatırdığından çok daha fazla Bitcoin çeken sanık, dikkat çeken bir plan ortaya koymuştu. Örnek olarak, 19 Eylül 2012‘de Zhong, bir Silk Road cüzdanına 500 Bitcoin yatırdı. İlk para yatırma işlemini tamamladıktan saniyeler sonra 500 Bitcoinlik beş farklı para çekme işlemi gerçekleştirerek net 2.000 Bitcoin’lik bir kazanç elde etti.

Zhong’a verilen bu sembolik hapis cezası sosyal medya da bazı kullanıcıların tepkisini toplarken öte yandan 2013 yılında yakalanan Silk Road kurucusu Ross Ulbricht’e 2 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!