Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Singapur Merkez Bankası Ödeme Aracı Olması Bakımından Blockchaini Övdü

Singapur’un fiili merkez bankası da sayılan Singapur Para Fonu (MAS) Başkanı, uluslararası ödemelerde blockchain’in potansiyeline vurgu yaptı.

MAS Yönetim Kurulu Başkanı Ravi Menon, Perşembe günü yapılan bir finans endüstrisi etkinliğinde yaptığı konuşmada, kripto paralar için “en kuvvetli” kullanım amaçlarından birinin uluslararası ödemeleri kolaylaştırmak olacağına yönelik inancının katlandığını söyledi.

Menon:

 ” Singapur’un Ubin Projesi, ülkeler arası varlıkların birbirlerine karşılıklı ödeme yapabilmeleri için blockchain teknolojisinin kullanılabilmesi problemini çözmeyi hedefliyor.”

MAS’ın iki kez yapılacak işlemin gerçekleşmesine yönelik varsayımın “başarılı” olarak kanıtlanmasının ardından, “iki merkez bankası tarafından üretilmiş kripto tokenlar kullanarak sınır ötesi bir çözümü test etmek ve geliştirmek için” Kanada Bankası ile işbirliği yapıldığını da ifade etti.

Menon’un önceki yorumları kripto tokenların ödeme, yatırım ve muhasebe özelliklerinin yetersizliği nedeniyle para birimi olarak adlandırılmaya hakkı olmayacağını şeklindeyken, son yorumunda ise kripto paralar hakkında “gelecekte asla para olmaz” şeklinde kesin tanı konamayacağını” ifade ediyor.

Son konuşması sırasında ise özellikle yükselen mali teknoloji ile ilgili artan riskler konusundaki kaygılarını dile getirmekle beraber MAS’ın giderek artan şekilde para toplama, kara para aklama ve finansal istikrarı etkileme gibi alanları da izlediğini söyledi.

Menon, özellikle yatırımcıyı koruma cephesinden MAS’ın daha önce bildirilen ilk madeni para teklifi (ICO) rehberini yineledi ve bazı tokenların menkul kıymetler olarak düzenlenebileceğini de belirtti.

 “Yatırımcıların korunması kripto para çılgınlığından kaynaklanan bir başka acil durumdur. Kripto tokenları, bir şirketin varlıkları veya herhangi bir malı ya da bir mülkiyet veya bir şirketin borcunun mülkiyetini veya bir teminat payını temsil ettiğinden dolayı Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler kapsamında menkul kıymetler olarak kabul edilebilir.”

Bu kural uyarınca, ilk para teklifi veren kuruluşların, ICO satışlarını başlatmadan önce menkul değerler kurallarını karşılaması gerekiyor. Ayrıca, ICO tokenlerının ticaretini yapan alt piyasalar da Menon’a göre MAS tarafından tescil edilmeli ve onaylanmalılar.

Başkan, MAS’ın blockchain teknolojisi etrafında yenilikçiliği zorlaştıracak yükümlülükler ile dolu düzenlemeler getirmek istemediğini, ancak bu konuda doğru dengeyi tutturmanın ise devlet için bir zor bir iş olacağını da ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment