Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sızan Belgelere Göre Avrupa Birliği (AB) Gizlilik Odaklı Kripto Para Birimlerini Yasaklayabilir

Avrupa Birliği’nin kara para aklama yasa tasarısına ait sızdırılan bir taslağa göre yasanın kabulünden sonra gizlilik sağlayan kripto paralar yasaklanabilir.

Coindesk tarafından elde edilen kara para aklama yasa tasarısının kopyasına göre Avrupa Birliği’nin, kripto para borsaların ve bankaların gizlilik sağlayan kripto paralarla ticaret yapmasını yasaklayabileceği gündeme geldi. Eğer yasa bu doğrultuda yürürlüğe girerse kripto sağlayıcı kurumların kara para aklamayı önleme kurallarında önerilen hükümet değişiklikleri kapsamında Monero (XMR), Dash (DASH) ve Zcash (ZEC) gibi ürünleri kullanması yasaklanacak.

9 Kasım tarihli olan ve bölgenin diğer 26 üye ülkesine yorum için dağıtıldığı iddia edilen yasa taslağında, “kredi kurumları, finans kuruluşları ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının anonimliği artıran coinleri bulundurmaları yasaklanacaktır” ifadesine yer veriliyor.

Çek Planı” olarak adlandırılan bu kanun maddesi, müzakereye dahil olan ülkelerin istekleri arasında yer alıyor. Çek planlarına göre, kripto varlık sağlayıcıları 1.000 Euro‘nun altındaki ara sıra yapılan işlemler için bile müşterilerin kimliğini doğrulamak ve daha büyük ödemeler için işlemin doğasını ve amacını araştırmak zorunda kalacaklar.

AB’nin kabul edilen ancak henüz yürürlükte olmayan MiCA yasa tasarısı kapsamında, borsaların işlem yapan kullanıcıların kimliğini belirlemedikleri sürece anonim kripto varlıklarının ticaretine izin vermesini engelliyor. Fon transferine ilişkin paralel bir kurallar dizisi, Monero, Dash ve Tornado Cash gibi protokollerle işlem yapan herkes için ekstra kontroller getirecektir.

Yasaya dair bir sonraki oylamanın 2023 yılının başında gerçekleşmesi bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!