Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Solana (SOL) Ağı Neden Durdu: Ekipten açıklama geldi

Solana (SOL) ağı yaşanan erişim problemleri sebebi ile durduruldu ve onaylayıcılar tarafından yeniden başlatılmak üzere işleme alındı. Solana ekibi solana ağının neden durdurulduğunu açıkladı.

Solana ekibi ağın durdurulması ve sonrasında Coinbase’in SOL işlemlerini askıya almasının ardından harekete geçti. Ekip validatörleri yeniden başlatmaya davet etti. Davetin ardından resmi hesaptan yapılan açıklamada ağ üzerinde gerçekleşen işlemler için aynı blok ve aynı işlem üzerinde farklı sonuçlar ortaya çıkması sebebi ile ağın çıkmaza girdiği belirtildi:

“Bugün erken saatlerde “durable nonce” mekanizmasında yaşanan bir hata sebebi ile node’lar aynı blok için farklı değerler elde etmeye başladı. Ve farklı değerler ile işlemleri gerçekleştirmeye çalışarak ağı bir karmaşanın içerisine sürükledi. Sonucunda da ağ devam edemez duruma geldi.”

Solana ağında bir işlem gerçekleştirilmek istendiğinde üzerinde bir imza taşır ve bu değerler 2 dakikalık bir süre sonrasında yok olur. Ancak eğer işlemi gerçekleştirecek ve sonlandırmayı 2 dakikanın üzerinde bir sürede yapacaksanız bunun için “durable nonce” mekanizmasını kullanmanız gerekmektedir. Solana ağının durmasına sebep olan “durable nonce” mekanizmasıdır.

Ekip tarafından yapılan açıklamada sorun çözülene kadar hızlı bir yöntem olması amacıyla “durable nonce” mekanizmasının devre dışı bırakıldığı bir sürüm yayınlandığı ve onaylayıcıların bu sürüm üzerinden güncelleme yapmaları talep edildi.

Tüm fonların güvende olduğunu belirten ekip, Discord üzerinde doğrulayıcılar ile ağı tekrardan başlatmak için koordine olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Güncelleme: Solana ağı 02.05.2022 00.00 itibari ile yeniden aktif hale getirildi

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!