Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Solana’dan Fiyat Manipülasyonuna Büyük Temizlik: Programdan Atıldılar!

Solana (SOL) ekibi, “sandwich attack” adı verilen saldırılara karıştığı tespit edilen bazı doğrulayıclara yaptırım uyguladı.

Solana Vakfı, kullanıcılarına karşı sandwich saldırılarına karıştıkları tespit edilen bazı doğrulayıcı operatörlerini delegasyon programından çıkardığını duyurdu.

Solana Vakfı Doğrulayıcı İlişkileri Lideri Tim Garcia vakfın Discord sunucusunda yaptığı açıklamada, dikkat çeken şu ifadelere yer verdi:

Bu konuda alınan kararlar kesindir. Memlepool’lara katılarak sandwich saldırıları gerçekleştiren operatörleri belirledikçe yaptırım işlemleri devam edecektir.

Doğrulayıcılar ağın hatasız bir şekilde çalışması ve işlemlerin doğrulanması için kritik önem taşımaktadır. Bu kritik konum onlara bazı prosedürleri suistimal etme fırsatı yaratmaktadır.

Solana Vakfı Delegasyon Programı, doğrulayıcıların büyük miktarda token tutma ihtiyacını ortadan kaldırarak SOL token’larını onlara devrederek operasyon yapmalarını desteklemek amacıyla oluşturulmuştur. Doğrulayıcılar, performanslarına göre seçilmektedir.

Sandwich attack nedir?

Sandwich saldırısı, kripto para dünyasında özellikle merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarında görülen bir tür öncül (front-running) saldırısıdır. Bu saldırıda, kötü niyetli bir aktör, bir kullanıcının işlemini manipüle ederek kar elde etmeyi hedefler.

Saldırgan, bir kullanıcının belirli bir token alım veya satım işlemi yapacağını tespit eder. Ardından saldırgan, kullanıcının işleminden önce kendi alım veya satım emrini verir. Bu işlem, kullanıcı işlemi gerçekleşmeden önce fiyatı değiştirir.

Sonrasında kullanıcının işlemi gerçekleşir ve saldırganın yaptığı fiyat değişikliği nedeniyle daha yüksek maliyetle veya daha düşük kazançla işlem yapılır. Saldırgan, kullanıcının işleminden hemen sonra, önce yaptığı işlemi tersine çevirerek (örneğin, önce satın aldıysa satarak) kar elde eder.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!