Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Solana’da Sırada Ne Var: Düşüş Yalızca Bir Düzeltme Miydi?

Son dönemin parlayan yıldızı Solana’nın (SOL) yükseliş ivmesi devam mı edecek yoksa kısa vadeli tepe noktası çoktan geldi mi?

On-chain analiz platformu Lookonchain, Solana yükselişinin perde arkasına ışık tutarken bundan sonra yaşanabilecekler dair veriye dayalı tahminlerde bulundu.

Analiz platformu FTX’in SOL satışına paralel olarak fiyattaki yükselişin devam etmesini olası bir manipülasyonla ilişkilendirdi. Solana, FTX ile yakın bağlarından dolayı borsanın iflasından ciddi oranda etkilenen kripto paraların başında gelmişti:

Belki birileri fiyatı yükseltip satıyor?

FTX son 10 gün içinde satış için toplam 94 milyon dolar değerinde 2,14 milyon SOL‘ü borsalara transfer etti. FTX’in elinde halen daha 211 milyon dolar 4,8 milyon SOL bulunuyor. FTX’in elinde kalan solları da yüksek fiyattan satmak için fiyiatı bu seviyelerde tutmaya çalışabileceği düşünülebilir. Fakat bu tür bir piyasa manipülasyonu yatırımcılar için çok fazla risk taşıyor.

Öte yandan on-chain analiz platformu CoinGlass verilerine göre SOL vadeli işlemlerinde daha çok long (uzun) pozisyon var. Güncel long-short oranının 1,12 olduğu düşünülürse bu denli yükseliş yönlü vadeli işlemin olduğu bir paritede herkese para kazandırmamak için aşağı yönlü bir hamle de gelebilir.

Lookonchain SOL için iyi sinyal niteliği taşıyan verinin arzdaki dağılım olduğunu da öne çıkardı. Projenin toplam arzı 561,4 milyon SOL ve dolaşımda 419,5 milyon SOL bulunuyor. Yani kilidi açılıp piyasada satış baskısı yaratabilecek çok fazla SOL yok.

Buna ek olarak dolaşımdaki arza dahil 406,6 milyon SOL ise staking ediliyor. Staking işlemi genelde uzun vadeli yatırımcıların güvenli liman olarak seçtikleri projede pasif getiri sağlamasını temel alıyor.

Fakat bir diğer kötü sinyal ise dolaşımdaki SOL arzının küçük bir kesimin elinde olmasından kaynaklanıyor. Toplamda 30 cüzdan dolaşımdaki SOL arzının %16’sını elinde tutuyor. Bu da sınırlı bir kesimin fiyat üzerinde ciddi manipülasyonlar sağlayabileceği anlamına geliyor.

CoinGecko verilerine göre son 24 saat içerisinde %9 değer kaybeden SOL, yazım esnasında 39,74 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!