Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Son Dakika: Hazine ve Maliye Bakanlığından Açıklama Geldi: Gelire Endeksli Senet (GES)

Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonominin gidişatı hakkında atacakları adımlara yönelik detayları paylaştı. Paylaşılan detaylarda GES tanıtıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabı üzerinden kamuoyuna yaptığı basın açıklamasında:

“Bugün (09.06.2022) Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında;

Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES’ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.

Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.

Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.”

açıklamalarında bulunuldu.

Özetle Gelire Endeksli Senet (GES) nedir?

Bakanlıktan gelen basın duyurusundan yola çıkılarak 15 Haziran 2022 tarihi itibari ile yine Bakanlık tarafından duyurulan bankalar üzerinden vatandaşlar GES yatırımı yapabilecek. Sağlanan GES’lerin yatırımcısına getirisi her 3 ayda bir olacaktır. Bu ödemelerde en düşük olabilecek bir tutar belirlenecek ve bu tutar garanti edilecek şekilde sistem ilerleyecektir. Vade ve minimum tutar gibi GES’in getirisine dair detaylar ise bakanlık tarafından açıklandığı zaman netleşecektir. 

Açıklama tatmin etmedi, USDT dolar yükseldi

Açıklama sonrasında piyasa beklentileri karşılanmadı. Sosyal medya üzerinde birçok ekonomist ve vatandaş yapılan duyuruya olumlu tepki vermedi. Bu gelişmenin ardından dolar tekrardan 17 liranın üzerine çıktı. USDT haber yazımı sırasında 17,10 seviyelerinden işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!