Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SPK, Kripto Para Platformlarına Tarih Verdi

Türkiye’de yürürlüğe giren kripto para kanunu kapsamında hizmet sağlayıcıların bir ay içerisinde SPK’ye başvurması gerekecek.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarını denetleme yetkisi verilen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), konuyla ilgili açıklama yaptı.

SPK’nin açıklamasına göre ticari veya mesleki olarak kripto paralar için alım satım, takas, transfer, saklama hizmeti veren veya kripto para cüzdanlarının özel anahtarlarını saklayan kişilerin ilgili kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekecek. Aksi halde kanunun 99/A ve 109/A maddeleri uyarınca işlem başlatılacak.

Bir ay içerisinde başvuru yapılacak

Düzenleme ile birlikte 6362 sayılı Kanun’a eklenen 11. maddenin birinci fıkrasına göre kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren bir ay içerisinde SPK’ye başvuruda bulunacak.

Bunların faaliyet izni almak için gerekli başvuruları yapacaklarına veya müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan üç ay içerisinde tasfiye kararı alacaklarına dair beyan vermesi gerekecek.

SPK’nin açıklamasına göre halihazırda faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcılarının Kurul’a 2 Ağustos 2024’e kadar başvurması gerekecek. Bu tarihe kadar tasfiye kararı alan kuruluşlar, işlemlerini 2 Ekim 2024’e kadar tamamlamak zorunda olacak.

Yurt dışı platformlara engel

SPK açıklamasına göre yurt dışında yerleşik olan kripto varlık hizmet sağlayıcıları, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini en geç 2 Ekim 2024’e kadar sonlandırmak zorunda olacak.

Bu maddeye uymayanlar hakkında Kanun’un 99/A ve 109/A maddeleri uyarınca işlem başlatılacak.

Benzer şekilde, kullanıcıların nakit parayı kripto varlığa dönüştürmesini sağlayan Türkiye’de yerleşik ATM ve benzeri elektronik cihazların da faaliyetleri, en geç 2 Ekim 2024’e kadar sonlanacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!