Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasasına Milyar Dolarlar Akıyor: Tether Önderliğinde Yeni Zirve!

Kripto para piyasasının yapı taşları stablecoinlerin piyasa değeri tüm zamanların en yüksek seviyesini (ATH) gördü.

Stablecoin piyasası algoritmik stablecoinler hariç tutulduğunda, piyasa değeri açısından yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 168 milyar dolara çıktı. Bu, 11 ay süren kesintisiz büyümenin ardından geldi.

DefiLlama verilerine göre toplam stablecoin piyasa değeri, Mart 2022‘deki zirvesini geride bırakarak en yüksek seviyesine ulaştı. Bu veriler, değerini dış varlıklara (fiat veya altın gibi) sabitlemek yerine algoritmik mekanizmalarla koruyan algoritmik stablecoinleri kapsamıyor.

Piyasa Mart 2022’de 167 milyar dolarla zirveye ulaşmıştı, ancak bu noktadan sonra hızlı bir düşüş yaşayarak yıl sonuna kadar 135 milyar dolara gerilemişti.

Kripto analisti Patrick Scott, diğer adıyla “Dynamo DeFi,” 26 Ağustos’ta X üzerinden yaptığı paylaşımda bu durumun “Kriptoya yeni para girdiğinin” bir işareti olduğunu belirtti:

Bir anda yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştık. Perakende yatırımcılar en az sekiz aydır piyasada var.

Risk ortamı stablecoinleri öne çıkardı

Konuya benzer bir perspektif getiren BTCMarkets’ın kripto analisti Rachael Lucas, piyasalarda yaşanan belirsizliğin yatırımcıları güvenli liman olarak görülen stablecoinlere ittiğini dile getirdi:

Geleneksel olarak, belirsiz piyasa koşullarında istikrar talebi, yatırımcıları güvenli bir liman olarak stablecoin’lere yöneltti. Alternatif olarak, stablecoin piyasa değerindeki artış, özellikle kurumsal yatırımcılardan kripto para piyasasına olan artan güveni yansıtabilir.

Tether stablecoin liderliği korudu

Stablecoinler arasında liderliği Tether (USDT) aldı. Yeni yılın hemen ardından, USDT’nin piyasa değeri 91,69 milyar dolardı. 2024 boyunca sürekli aylık kazançlar kaydeden USDT, Ağustos ayında piyasa değerini ilk kez 117 milyar doların üzerine çıkardı.

Circle’ın USD Coin’i (USDC) de 2024 yılında büyüme kaydederek 34 milyar doları aşan bir piyasa değerine ulaştı. Ancak bu, Haziran 2022’deki 55,8 milyar dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesinin oldukça altında kaldı.

CCData tarafından hazırlanan bir rapora göre, Temmuz ayında stablecoin işlem hacmi, merkezi borsalardaki düşük ticaret faaliyetleri nedeniyle %8,35 düşüşle 795 milyar dolara geriledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!