Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance Listeliyor: Stafi Nedir?

Binance borsasında 3 Mart TSİ 11:00 itibarıyla listeleneceği duyurulan Stafi (FIS); FIS/BTC, FIS/BUSD ve FIS/USDT pariteleriyle işlem görecek. FIS fiyatı, haberin ardından 4,66 dolara çıkarak ATH yaptı. Peki Stafi ve FIS token nedir?

Stafi (FIS), aylık grafikte yüzde 203, haftalık grafikte yüzde 146 oranında değer kazandı. FIS token, Binance’te listelenmeden önce %20’den fazla yükselerek 4,66 dolara kadar çıktı.

FIS token, 45 milyon dolarlık piyasa değerine sahip. Günlük işlem hacmi ise 34 milyon dolar seviyesinde.

stafi-fis
Kaynak

Stafi ve FIS token nedir?

Açılımı Stake Finance olan Stafi, likidite sağlayan ve stake edilen tokenların dolaşımına izin veren merkeziyetsiz bir protokoldür. Ağdaki likiditenin sağlanması, orijinal PoS tabanlı tokenların ağa kilitlenmesi ve kilitlenen miktar kadar verilen ödüllerin alınmasıyla sağlanır. Kullanıcılar, stake ettikleri kadar rToken adı verilen ödül tokenları alır. Aynı zamanda, sadece rToken’ı elinde tutan kişiler orijinal tokenlara erişim sağlayabilir. Böylece hem likidite sağlanır hem de ağ güvende olur.

Stafi, 3 ana katmandan meydana gelir. Alt katmanda, Substrate kaynaklı bir blockchain sistemi bulunur, orta katmanda ise staking sözleşmeleri yapılır. Son katman olan uygulama katmanında rTokenların ağda dolaşımı, trade işlemleri, Stafi tabanlı uygulama geliştirmeleri yapılmaktadır. Sözleşme katmanında; DOT, XTZ, KSM, ATOM, KAVA gibi tokenlar için staking sözleşmesi yapılabilmesi hedefleniyor. Web3 Foundation’dan destek alan Stafi, Substrate teknolojisi üzerine kuruludur.

Stafi ağının temel dijital varlığı olan FIS token, ağın güvenliğini sağlar. Ağ katılımcılarının, toplulukta aktif rol oynamak isterlerse FIS token ile işlem yapmaları gerekir. Oy verme gibi yönetişim odaklı işlemlerin yanı sıra işlem ücreti gibi ödemelerde FIS kullanılır. Ayrıca ağ doğrulayıcıları, FIS token ile işlem yapar.

FIS tokenomics’te belirtilenlere göre, ilk aşamada FIS için 100 milyonluk arz belirlendi ancak bu rakam her yıl yükseltilecek. Dolaşımdaki FIS miktarı ise 11 milyon seviyesinde. FIS tokenı listeleyen borsalar arasında; Binance, Huobi, UniSwap, BiKi, Gate.io, Bilaxy ve Hoo bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!