Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kripto Para Vergisiyle İlgili Bir Soru İşareti Giderildi

ABD Vergi Dairesi (IRS), salı günü yayınladığı bir açıklamayla kripto para konusundaki bir belirsizliği giderdi. Buna göre, vatandaşlar itibari parayla satın aldıkları kripto paralar için özel bir bildiri sunmak zorunda değiller.

Amerikan vatandaşları, IRS’e gelir vergisi bildirimi yapabilmek için Form 1040 adlı bir form dolduruyor. Kripto para kullanımına ilişkin bilgi toplamak isteyen IRS, 2020 için dağıttığı formun ilk sayfasında şu soruya yer verdi:

“2020 boyunca herhangi bir dijital para birimi aldığınız, sattığınız, transfer ettiğiniz veya başka bir yolla elde ettiğiniz oldu mu?”

Dolarla alanlar bildirmeyecek

IRS’in bu soruya ilişkin bir kılavuz hazırlamaması, sorunun nasıl yanıtlanması gerektiğine dair bazı soru işaretleri doğurdu. Bu sorulardan biri, şuydu:

“2020’yi kapsayan vergi formunda; yıl boyunca herhangi bir dijital varlıkla işlem yapıp yapmadığım soruluyor. 2020’de itibari para karşılığında dijital para satın aldım ve yıl boyunca ondan başka dijital para işlemi yapmadım. Formda yer alan soruyu ‘Evet’ diye mi yanıtlamalıyım?”

Vergi Dairesinin 2 Mart tarihli yanıtına göre, yıl boyunca itibari para karşılığı dijital para almış insanların bu işlemi formda bildirmelerine gerek yok. Forbes’un örneğine göre, 2020’de bir platformdan 1.000 dolar karşılığında Bitcoin almış birinin, IRS’e bununla ilgili bir bilgi verme zorunluluğu bulunmuyor.

bitcoin-btc-vergi-kripto-para-irs
IRS’in, 2 Mart tarihli güncellemesi (Kaynak)

Kripto paraları mülk olarak görüyor

IRS, Bitcoin gibi birçok kripto parayı para biriminden ziyade mülk olarak tanımlıyor. Kripto para işlemi yapan vatandaşlar, alış ve satış fiyatı arasındaki fark üstünden vergi ödeyebiliyor.

Wilson David Investment Advisors’ın finans uzmanlarından Kathryn Hauer’in örneğine göre, Bitcoin alıp-satarak 10.000 dolar kazanan birinin bunu kazanç olarak bildirmesi gerekiyor. CNBC’ye konuşan Hauer,

“Kripto paralardan kazandığı parayı IRS’ten saklamaya çalışan biri için işler, çok karmaşık hale gelebilir.” diyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!