Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Starbucks Korsan Madencilikle Suçlanıyor

Starbuck Buenos Aires şubesindeki bir müşteri popüler kahve şirketini bilgisayarı üzerinde gerçekleştirilen korsan Bitcoin madenciliği işlemleriyle suçluyor.

Görünüşe göre insanların kahvelerini yudumlarken bağlandıkları ücretsiz internet hizmeti sanıldığı kadar ücretsiz değil. Laptop’unun Starbucks’ın ücretsiz WiFi servisi üzerinden korsan madencilik için kullandığını ileri süren adam Noah Dinkin, 2 Aralık’ta bunun kanıtı niteliğinde bir ekran görüntüsünü Twitter üzerinden paylaşmıştı.

“Selam Starbucks, Buenos Aires’teki WiFi sağlayıcınızın korsan madencilik yapabilmek adına ilk bağlantıda 10 saniyelik bir gecikme yarattığını biliyor muydunuz? Şirketinize yakışır bir şey değil.”

Dinkin’in gönderdiği ekran görüntüsüne göre, Buenos Aires’teki Starbucks şubesinin internet hizmetine ilk bağlanıldığında 10 saniyelik bir gecikme yaşanıyor. Bu gecikme de WiFi ağının kullanıcının bilgisayarı üzerinde korsan kripto para madenciliği gerçekleştirmesine olanak tanıyor.

Müşterilerin güvenlik üzerinde şikayetlerini ve endişelerini dile getirmesiyle Dinkin’in attığı Tweet’e 100’den fazla yorum yapılmış. Bunun da üzerine, birçok kullanıcı madencilik işleminin Bitcoin değil Monero için kullanıldığını düşünüyor. Monero, bakiye transferleri hiçbir şekilde takip edilemeyen bir kripto para.

Başkalarıysa bunun şirketin adını duyurmak için yapılan bir hareket olduğunu belirtti. Bu teori de oldukça geçerli sayılır, zira başka bir kullanıcıya göre bu işlem sadece tek bir şubede gerçekleştiriliyorsa günlük getirisi kuruş seviyesini geçemez.

Starbucks Dün Cevap Verdi

Starbucks suçlamanın geçerli olmadığını söylemek adına 10 gün sonra Dinkin’in Tweet’ine cevap vermiş.

“Bu şubede yaşanan durumu haber alır almaz internet sağlayıcımızın bu sorunu çözdüğünden ve kullanıcıların WiFi’ımızı güvenli bir şekilde kullanabildiğinden emin olduk.”

Bu pek de özür niteliğinde olmayan Tweet’te şirket bu olayın sadece tek bir şubede yaşandığını ve sorunun çözülmesi için “süratli bir şekilde” harekete geçildiğini belirtti. Aynı zamanda atılan Tweet’te şirketin kendisi değil, şubenin internet sağlayıcısı suçlu bulundu.

Bu kullanıcıların gözünde teknik bir problem, şirket tarafından yapılmış bir hamle ve hatta dava nedeni olabilir. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili ne tür yasal adımlar atılacak bekleyip göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment