Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Suç Faaliyetlerini Takip Etmek İçin Bitcoin Kullanılabilir

Kripto para sektöründe ve özellikle Bitcoin tikelinde kimi suç unsuru barındıran aktivitelerin yürütüldüğü bilinen bir gerçek. Blockchain analizi firmalarının gelişmesiyle bu tür aktivitelerin önüne geçmek mümkün olacak.

Bitcoin Suç İçin Kullanılacak Bir Araç Değildir

Bitcoin konusunda büyük bir bilgi kirliliği bulunuyor. Bu bilgi kirliliklerinden ilki birçok hükümetin ve analistin Bitcoin’i tamamen anonim bir para olarak değerlendirmesi. Bitcoin transferlerinin isim ya da fiziksel bir adres barındırmadığı doğrudur ancak yapılan bütün transferler halka açık defterlere kaydedilir ve herhangi biri bu transferleri görüntüleyebilir. Fakat bu transparanlık Bitcoin’i güvenli addetmemiz için yeterli midir?

Blockchain Analizinin Yükselişi

Yıllar içinde BitFury gibi şüpheli Bitcoin transferlerini analiz eden kimi şirketler sektöre dahil oldu. Dünya üzerinde kimi resmi kurumlar da bu servisleri değerlendirmeye başladı. Bu gibi atılımlar Bitcoin’in tamamen anonim kalmayacağını gösteriyor.

Sektör genelini Bitcoin ve suç penceresinden değerlendirdiğimizde ise birbiriyle çelişen raporlar görüyoruz. Alanda yapılan araştırmalardan birisi Bitcoin’in suç amacıyla kullanımının arttığını gösteriyor; bu araştırmanın bulguları Eylül 2018’de Yaye Fanusie tarafından yapılan açıklamanın tam zıttını ifade ediyor. Yasadışı finans işlemlerini denetleyen Sanctions and Illicit Finance’da analiz direktörü Yaya Fanusie’nin ABD Kongresine yaptığı açıklamada Bitcoin’in hiçbir terör faaliyetinde rol oynamadığı; teröristlerin hala alışılmış finans yollarına ve nakite yönelmekte olduğu gibi ifadeler dikkat çekiyor.

Bütün bu ara analiz firmalarına ve büyük oranda anonim bir sistem olmasına karşın Bitcoin suç faaliyetlerini tamamen bitirebilecek bir potansiyele de sahip. Bir transfer gerçekleştiği anda bütün dünyanın bundan haberi oluyor. Transfer aracıları uygun görülmesi durumunda şüpheli aktivite gerçekleştiren belli adresleri dondurabiliyor. Böylesine gelişkin bir takibi itibari para veya bir banka sistemiyle gerçekleştirmek Bitcoin’e kıyasla çok daha zorlu ve yavaş bir süreç.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment