Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Suriyeli Mültecilere Ethereum Temelli Blockchain Teknolojisi

Suriyeli vatandaşların korkunç bir kimyasal saldırı sonucu bütün dünyanın dikkatini çekmesiyle birlikte savaşta yıkım haline gelen ülkeden kaçıp Ürdün sınırına sığınan mültecilerin verilerini özel ve gizli tutmak için Blockchain teknolojisine dayanan, insani bir program geliştirildi. Bu program, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Örgütü (WFP) ve örgütün partner olduğu birkaç kurum tarafından geliştirildi ve Building Blocks olarak adlandırıldı.

Proje Sayesinde Gizliliklerini Koruyorlar

Proje MIT Teknoloji dergisi tarafından tanıtıldı. Ürdün’de bulunan Azrak sığınmacı kampına kaçan binlerce Suriyeli bu projenin kapsamında yer alıyor. Böylece Ethereum temelli blockchain hard forku WFP’nin yardımıyla birlikte günlük işlemlerini blockchainle gerçekleştirip şahsi verilerini güvende tutabilecekler.

Bu sayede bir mülteci Ürdün’de bir markete girdiğinde, ödeme işlemini marketten çıkarken sadece bir selfie vererek tamamlayabilecek. “EyePay” adı verilen bu teknolojiyle kişinin gözlerinden kim olduğu tanınacak.

Sosyal ve Ekonomik Yararları

Bu projenin katkıları hem sosyal hem de ekonomik. Bunun sonucunda gelecek birkaç nesil iyi bir şekilde etkilenmiş olacak. İnsani bir bakış açısıyla yaklaşıldığında, savaştan kaçan bu insanlara hayatlarını geri kazanabilmeleri için bir şans verildiğini görüyoruz.

Önceki teknolojiyle kendilerini geliştirmeleri imkansızken, bu halka açık defter temelli teknolojiyle resmi bir kimliği veya mülkiyeti olmayan her şahıs, dijital bir kimliğe sahip olmuş olacak.

Program Houman Haddad tarafından geliştirildi, ve Suriyeli mültecilere tek bir sanal cüzdandan işlem gerçekleştirme olanağı tanındı. İşlem geçmişleri, ödemeleri ve kimlik tanınması, blockchain sistemiyle gerçekleştirilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment