Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tarihi Kore Barış Antlaşması Ethereum Blockchain’ine Kaydedildi

27 Nisan’da Güney ve Kuzey Kore liderlerinin bir araya gelip iki ulus arasında bir barış antlaşması imzaladıkları o tarihi an kalıcı olarak ethereum blockchaini üzerine kayıt edildi.

CoinDesk Kore‘nin haberine göre, Güney Kore’den 27 yaşındaki eski bir oyun geliştiricisi olan Ryu Gi-hyeok, sözü edilen Panmunjom Beyannamesini, içerisinde ” Kore yarımadasında bundan böyle savaş olmayacak” cümlesinin de geçtiği bir satırı içerecek şekilde kodladı. Bu kodlama hem Korece hem de İngilizce olarak yapıldı ve iki versiyonu da iki ayrı ethereum işlemine depolandı.

Dünya çapında yankı yaratan haberde Güney Kore başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un geçen hafta birbirleriyle el sıkıştı. Bu eylem Kore savaşına son noktayı da koymuş oldu.

Ryu CoinDesk Kore’ye şunları ifade etti:

”Ben sadece düşündüm ki Güney ve Kuzey’in birbirlerine zeytin dalı uzatması gerçekten baya bir süredir beklenmekteydi. Bu tarihi ana bir geliştirici olarak nasıl katkı sağlayabileceğimi öğrendikten sonra Panmunjom Beyannamesini Blue House ana sayfasında buldum ve bunu ethereum üzerine kaydettim.”

Çin’deki internet sansürünün üstesinden gelmek için mesajları ethereum blockchain kullanarak kayıt eden #metoo aktivistlerinden esinlendiğini belirten Ryu, ”bütün tarihi kayıtları sonsuza kadar ve değiştirilemez bir şekilde” blockchain üzerinde kayıt etmesini sağlayacak bir internet sayfası açmayı planladığını da belirtti.

#Metoo (ben de) hareketi olarak bilinen önceki eylemde ise, Çin’in prestijli ve önde gelen üniversitelerinden birisi konumundaki Peking University’nin son sınıf bir öğrencisi tarafından söz konusu bir tecavüz olayının Çin içerisindeki internet ağı boyunca sansürlediğini ifade eden açık bir mektup kaleme alınmıştı. Ancak bu mektup daha sonra kodlanmış ve kimliği bilinmeyen bireyler tarafından ethereum blockchaini üzerine kaydedilmişti.

Bu hareket Çin’deki farklı üniversitelerin üyeleri arasında bir fitil ateşlemiş ve onlar, blockchain kullanarak mektubu yazan kişiye olan desteklerini dile getirmiştiler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment