Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tataristan’daki Bitcoin ATM’leri Yasal İnceleme Altında

Rusya Federasyonu’nda bulunan özerk bir cumhuriyet olan Tataristan’da bir iş adamına savcılıktan uyarı geldi. Uyarının sebebi “kripto para borsalarına erişim kapasitesine sahip terminallerin kurulumundan dolayı yasanın ihlal edilmesi” olarak belirtildi. Bahsi geçen ‘terminaller’ ise başkent Kazan’da kurulan kripto para ATM’leri…

ATM’lerin kurulduğu bilgisi geldiğinde yerel güvenlik güçleri terminallerin incelenmesi için harekete geçmişti. Tataristan savcılık ofisinden yürütülen araştırma çerçevesinde terminallerin sahibinin “34 yaşında yerel bir iş adamı” olduğu ve terminallerin “Ufa, Başkortostan Özerk Cumhuriyeti’nde kayıtlı bir şirket tarafından kurulduğu” bilgileri belirlendi. Savcılık ofisinden gelen resmi açıklamaya göre terminaller üzerindeki araştırma hala yürütülüyor.

“Denetim devam ederken, savcılık ofisi iş adamına yaptığının yasalarca kabul edilemeyeceğini belirtti. Bununla aynı zamanda, elde edilen bilgiler Tataristan Özerk Cumhuriyeti Federal Vergi Servisi ofisine de gönderildi. Kendilerinden de vergi yasalarına aykırı bir durum olup olmadığının araştırılması istendi. Aynı şekilde, Ufa’daki savcılık ofisiyle de yapılan aktivitelerin yasalara uygun olup olmadığının belirlenmesi için iletişime geçildi.”

ATM’ler Üzerindeki İnceleme Hala Sürüyor

Tataristan’daki savcılık ofisi kripto para terminallerinin sahibini uyardı, ancak arkasına “kripto paraların Rusya Federasyonu’nda yasal bir tanımı yok” şeklinde bir açıklamaya da yer verildi.

“Hükümetin kripto paraların resmi para birimlerine çevrilmesi ve hizmet alanında kullanılması üzerindeki görüşü; para aklama, siber suçlar ve terör örgütlerine yapılan finansal destekler gibi suçlarla olan ilişkisi olasılığından dolayı yasal işlem başlatılabileceğidir.”

Geçtiğimiz günlerde Rusya İletişim ve Medya Bakanı Nikolai Nikiforov, “Bitcoin’in Rusya Federasyonu yasaları altında asla yasal bir mal varlığı olarak sayılmayacağına” inandığını söylemişti. Bunlara rağmen, gelecek günlerde yayınlanması beklenen yasaların Bitcoin ve diğer kripto paralara izin verileceği söylentileri insanların ağzından düşmüyor. Rusya’nın Finans Bakanı Yardımcısı Alexei Moiseev, ülkedeki kripto para önergesinin “başkan’ın emrine göre 1 Şubat’a kadar hazırlanacağı” konusunda başka bir açıklamada da bulunmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment