Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Merkez Bankası Blockchain Tabanlı Akıllı Sözleşmeleri Deniyor

Hindistan merkez bankası Aralık 2017 ‘de BankChain Konsorsiyumu tarafından geliştirilen Blockchain tabanlı akıllı sözleşme sistemini test etmeyi planlıyor. Şubat ayında başlatılan konsorsiyum 27 bankadan oluşuyor. Yapılan testin amacı bankacılık sisteminin altyapısını blockchain sistemi üzerinde denemek.

Hindistan Merkez bankası geliştirme müdürü Sudin Baraokar’a göre akıllı sözleşmeler bu proje ile beraber çok temel, çok basit yenilikleri araştıracak. Bunlardan birisi gizlilik sözleşmeleri. Bu gibi basit işlemler test için elverişli olduğunu belirtiliyor.

İş süreçlerinin önemli bir kısmı blockchain altyapısı ile akıllı sözleşmeler üzerinden yapılabilir.

Baraokadara göre Hindistan Merkez Bankası Mumbai’ de bir inovasyon merkezi kurulması planlanıyor. Bu merkezde yapay zeka ve blockchain teknolojisi gibi yeni teknolojiler araştırılacak. Önerilen tesis şuan yapım aşamasında ve 2018’de faaliyete girmesi planlanıyor.

Bankchain konsorsiyumu mayıs 2017 de ClearChain olarak adlandırılan “müşterini tanı” platformuna katıldı. Platform bankaların müşterilerinin bilgilerini kendi üyeleri arasında paylaşmalarını sağlıyor. Paylaşılabilen bilgiler arasında şüpheli etkinlik raporları da dahil olmak üzere havale ve sorunlu kredilerde yer alıyor.

BankChain konsorsiyumu 2017’de kuruldu. Hindistan merkez bankası ilk üyesiydi. Şu ana kadar örgüte Dcb Bank, Axis Bank, Icıcı Bank gibi 22 Hint bankasının yanı sıra 5 orta doğu menşeili bankada bulunuyor

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment