Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Faiz Oranını Açıkladı! Dolar Nasıl Tepki Verdi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), 500 baz puan artırarak politika faizinin beklendiği gibi %30’a çıkarıldığını açıklamasıyla dolarda yükseliş gözlemlendi.

TCMB yaptığı açıklamada, geçtiğimiz ay politika faizini radikal bir kararla 750 baz puan artırmasının ardından bu ay da beklendiği gibi 500 baz puan artırdığını duyurdu.

Geçtiğimiz dönemde faiz oranları hızlı bir şekilde %8,5’a kadar düşürülmüştü ancak son 4 aydır alınan alınan kararlar ile birlikte faiz %30’a yükseldi.

Politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği söylendi.

TCBM faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 25’ten yüzde 30 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Ayrıca açıklamada, “Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.” denildi.

Faiz oranının beklentiler seviyesinde açıklanmasıyla birlikte Tether (USDT), Türk Lirası karşısında hızla değer kazandı. Açıklamadan önce 26,93 TL seviyelerinde bulunan Tether, açıklamanın ardından %0,5’ten fazla yükselerek 27,07 TL seviyelerine geldi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!