Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünya Çapında Tanınan Bankada Kripto Para Dolandırıcılığı: Eski Çalışan İtiraf Etti!

Alman bankacılık devi Deutsche Bank’ın eski bir çalışanı Rashawn Russell, ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından belirtilen kripto para dolandırıcılığı suçunu kabul etti. 

Reuters tarafından 20 Eylül Çarşamba günü sunulan habere göre ABD Adalet Bakanlığı tarafından Deutsche Bank müşterilerine kripto paralar üzerinden dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle suçlanan bankanın eski yatırım bankacısı Rashawn Russell suçunu kabul etti.

Ruessell, nisan ayında ortaya atılan ilk suçlamaları reddetmişti.

Bankanın eski çalışanı Russell, suçlamalar kapsamında 30 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Eski çalışanın bununla birlikte yaklaşık 1,5 milyon dolar tazminat ödemesi gerekecek. Eski Deutsche Bank çalışanı ayrıca müşterilerin toplam kaybı olan 15 milyon doları da geri ödemek zorunda kalabilir.

Yüksek getiri vaadi sundu, topladığı paraları kullandı

Russell, yöneticiliğini yaptığı iddia edilen R3 adlı bir kripto para fonu yüzünden ilk olarak geçtiğimiz nisan ayında suçlamaların merkezinde yer almıştı. R3 fonu, banka müşterilerine kripto paralar üzerinden yüksek ve garantili getiri imkanı vadediyordu.

Fakat söz konusu kripto para fonu üzerinde detaylı araştırma yapan ABD’li yetkililer, Russell’ın müşteri fonlarının sadece küçük bir kısmını ticaret portföyüne yönlendirdiğini ve kalan bakiyeyi şans oyunları da dahil olmak üzere kişisel faaliyetleri için kullandığını öne sürdü. Bununla birlikte Russel, yatırımcıları yanıltmak ve her şey yolundaymış gibi göstermek adına sahte verilerle dolu mali tablolar göstermekle de suçlandı.

Konu hakkında açıklamada bulunan ABD savcısı Breon Peace, Russell’ın yatırımcıların kripto para piyasasına duyduğu ilgiyi suiistimal ettiğini ifade etti:

Russell, kendisine güvenen müşterileri dolandırmak için bir plan gerçekleştirerek yatırımcıların kripto para piyasalarına olan ilgisinden yararlandı.

Deutsche Bank, Russel’ın bu dolandırıcılık eylemlerinden sorumlu tutulmadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!