Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’de Vergi İçin 98,5 Milyar Dolarlık Kripto Para Bildirildi: Türkiye’de Sayı Ne Olur?

Güney Koreli vergi mükellefi şirketlerin, ülke dışında toplam 98,5 milyar dolar değerinde kripto paraya sahip olduğu açıklandı.

Yerel bir ajansın 20 Eylül tarihinde yayınladığı habere göre Güney Kore Ulusal Vergilendirme Bürosu (NTS), ülkenin denizaşırı varlık raporlanmasında bu yıl vergi mükellefi şirketlerin 98,5 milyar dolar değerinde kripto para beyan ettiğini bildirdi.

NTS, ilgili varlıkların toplamda 1.432 şirket veya kişi şirketine ait olduğunu bildirdi. Verilere göre bildirilen tüm denizaşırı varlıklar arasında kripto para %70’lik paya sahip olarak kaydedildi. Söz konusu 98,5 milyar dolarlık tutarın %92‘lik kısmını yalnızca 73 şirketin oluşturduğu ifade edildi.

Güney Kore’de vergi güncel mükellefi şirket sayısı 3,5 milyon toplam sayı ise 24 milyon civarında olmasına rağmen 370 bin doların üzerinde varlığa sahip olan vatandaşların bilgilerini beyan etmesi gerekiyor.

Mükellefler varlıklarına dair bildirimde bulunsa da henüz bir vergilendirme gerçekleşmedi. Güney Kore geçtiğimiz yıl aldığı bir kararla kripto varlıkların vergilendirilmesini 2025 yılına ertelemişti.

Türk vergi mükellefi şirketlerde 56 milyar dolar

Alınan verilere göre Türkiye’de yaklaşık 2 milyon vergi mükellefi şirket bulunuyor. Güney Kore’de 3,5 milyon civarında bulunan vergi mükellefi şirkete karşılık 98,5 milyar dolar kripto para bulunduğu göz önüne alındığında Türk vergi mükellefi şirketlerinde de benzer bir oranla ülke dışında 56 milyar dolar civarında kripto paraya sahip olduğu düşünülüyor.

Türkiye’de gelebilecek bir yasal düzenleme ile birlikte söz konusu tutarın daha net bir şekilde öğrenileceği tahmin ediliyor.

Türkiye de yatırımcı ve hacim bakımından zaman zaman küresel arenada öne çıkan ülkelerden biri olarak yer alıyor. Geçtiğimiz ay sonunda yayınlanan bir rapora göre 18-60 yaş arası Türk vatandaşlarının yarısından fazlası kripto paralara yatırım yapıyor.

Ayrıca raporda, 30 yaş altı Türk kripto yatırımcılarının %33’ünün kripto paralarda 100 bin liranın üzerinde yatırımı bulunduğu söylenmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!