Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kucoin’den Türkiye İçin Şaşırtan Kripto Para Raporu: Yatırımlar 100 Bin Liranın Üzerinde!

Önde gelen kripto para borsası KuCoin, yeni araştırma raporunda Türk yatırımcıların kripto para sektöründeki güncel durumunu detaylandırdı.

KuCoin “Into The Crpyptoverse” adlı araştırma raporunun 15. nüshasında Türk yatırımcılarının kripto para sektöründeki güncel durumuna değindi. Dikkat çeken ayrıntılarla dolu bu raporda, özellikle son 18 ayda Türk kullanıcıların kripto para sektörüne karşı artan ilgisi gözler önüne serildi.

Rapora göre 18-60 yaş arasında olan ve kripto paralara yatırım yapanların yüzdesi son 18 ayda %40’tan %52’ye yükseldi. Erkek yatırımcılar %57’lik bir oranla hala baskın olsa da bu süreçte özellikle genç nesil arasında kadınların katılımında yükselen bir trend görüldü. Verilere göre 18-30 yaş arası kadın nüfusunun %47’si kripto para yatırımıyla dikkat çekti.

Türk haklı tarafından en çok tercih edilenler ise %71’lik baskın oranla Bitcoin (BTC), %45 Ethereum (ETH) ve %33’lük payla stablecoinler oldu. KuCoin, söz konusu 18 aylık dönemde Türk Lirasının dolar karşısında %50’den fazla değer kaybettiğini ve yatırımcıların bu enflasyonist yapıdan korunmak için kripto paralara yönelmiş olabileceğini vurguladı.

Genç popülasyondan büyük ilgi

Sunulan raporun detaylarında, özellikle genç popülasyonun kripto para sektörüne karşı ciddi bir ilgi duyduğu ifade edildi. Türk yatırımcıların %31’i son çeyrekte kripto para piyasasına katılırken 30 yaşın altındaki yatırımcıların %33’ü 100.000 liranın üzerinde yatırım yaptı. Bununla birlikte 45 yaşın üzerindeki Türk yatırımcıların %37’sinin iki yıldan uzun süredir kripto para sektöründe olduğu görüldü.

Yatırımcıların %70’lik çoğunluğu kripto paraları alım-satım yapmak için kullanırken %22’sinin tercihi NFT’lerden yana oldu. Öte yandan %19‘luk bir kesim kripto paraları “earn” ve “stake” gibi pasif getiri aracı olarak kullandı.

Türkiye’deki yetişkin kripto yatırımcılarının motivasyonlarını ise geleceğe yönelik kazanç beklentisi oluşturdu. Yatırımcıların %58’lik kesimi kripto yatırımlarının temel hedefinin uzun vadeli servet oluşturmak olduğunu belirti. Bununla birlikte %37’si, kripto yatırımının temel amacının varlık değerini korumak olduğunu belirtirken, %25 ise kriptonun riskleri azaltma ve yatırım portföyünü çeşitlendirme avantajlarını öne çıkardı. Öte yandan %17’lik bir kesim kripto piyasasının deneysel yapısı ve hızlı kazanç sağlama potansiyeline sahip doğasına odaklandığını ifade etti.

Ayrıca yapılan analizlerde yatırımcıların kripto para piyasasına giriş yapmalarının arkasındaki itici gücün sosyal medya fenomenleri olduğu görüldü. Veriler doğrultusunda %27’lik bir kesimin sosyal medya fenomenleri aracılığıyla kripto para yatırımı yaptığı gözler önüne serildi. Özellikle genç nesil, YouTube (%41), Twitter (%34), Telegram (%29) ve Instagram (%19) gibi platformlara güvenilir haber kaynaklarını olarak bakıyor ve bu platformlardaki fenomenlerin yönlendirmelerine uyum sağladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!