Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Tekrardan 100 Baz Puanlık İndirime Gitti: Dolar Yükselişe Geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 100 baz puan düşürülerek politika faizinin %12’ye indirildiğini açıkladı.

TCMB yaptığı açıklamada, geçtiğimiz ay politika faizinin 100 baz puan düşürülmesinin ardından bu ay da 100 baz puan düşürüldüğünü söyledi.

En son faiz artırımını 2020 yılının 8. ayında gerçekleştiren TCMB, geçtiğimiz aydan önceki en son faiz düşürme kararını ise 2021 yılının 11. ayında vermişti.

O tarihten beri yaklaşık 9 aydır politika faizi %14 oranında bulunuyordu. Geçtiğimiz ay ve bu ay yapılan faiz indirimi ile birlikte bu oran %12’ye düşürüldü.

TCBM, faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 13’den yüzde 12’ye indirilmesine karar vermiştir. Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir.

Bu haberle birlikte dolar, Türk Lirası karşısında yükselişe geçti. Alınan verilere göre, yazım esnasında dolar/TL paritesi 18,38’den işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!