Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Yıl Sonu Dolar Tahminini Açıkladı

Merkez Bankası (TCMB) 60’dan fazla uzmanın katıldığı ağustos ayı beklenti anketinin sonuçlarını yayınladı. TCMB finans uzmanlarının yıl sonu dolar tahminini 7,34 lira olarak açıkladı. Uzmanların dolar tahmini geçen ay yapılan ankette 7,26 lira olarak açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından düzenlenen ağustos ayı beklenti anketine finans dünyasından 62 isim katıldı. Uzmanlar dolar kuru için yıl sonu tahmininde bulundular. Uzmanların bir önceki anket dönemindeki tahminleri doların 7,02 lira olacağı yönündeydi. Ancak bu ankette sonuç 7,34 lira olarak açıklandı. Bu sırada uzmanların 12 ay sonrası döviz kuru beklentileri de bir önceki anket dönemine göre artış gösterip 7,26 liradan 7,68 liraya çıktı.

Döviz ve Enflasyonda Artış Bekleniyor

TCMB’nin anketine katılan uzmanlar döviz kurunun yanı sıra enflasyon oranlarında da artış bekliyorlar. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) için beklenti yüzde 10,82 olarak açıklandı. Bu oran bir önceki anket döneminde yüzde 10,22’ydi. Uzmanlar bu sırada 12 ay sonrası için yaptıkları TÜFE tahminini de artırıp yüzde 9,33’ten yüzde 9,70’e çıkardılar. 24 aylık TÜFE beklentisi ise yüzde 8,38’den yüzde 8,58’e yükseldi.

Reel ve finans sektöründen temsilcilerin katıldığı ankette BİST Repo ve Ters-Repo Pazarında oluşan cari ay sonu gecelik faiz beklentisi ise bir önceki döneme kıyasla yüzde 7,98’den yüzde 9,79’a çıktı. TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti cari ay sonu beklentisi yüzde 7,74’ten yüzde 9,43’e; TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise yüzde 8,25’ten yüzde 8,43’e yükseldi.

Büyüme Beklentileri Açıklandı

Uzmanlar 2020 yılı için gayri safi yurt içi hasıla beklentilerini de açıkladılar. Bu yılki GSYH büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde eksi 1,3 olarak açıklanmışken bu oran şimdi yüzde eksi 1,6 olarak açıklandı. 2021 yılına dair GSYH beklentisi ise yüzde 4,7’den yüzde 4,3’e düştü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment