Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Teknoloji Devi Sony, Dijital İçerik Haklarını Korumak Adına Blockchain Üzerine Yoğunlaşmakta

15 Ekim Pazartesi tarihinde yapılan duyuruya göre, Japon çok uluslu teknoloji devi Sony, kendi dijital telif hakları koruma ve yönetim sistemi için blockchain tabanlı bir sisteme geçiş yapabilir. Proje hem Sony Music Entertainment Japan hem de Sony Global Education beraberliğinde yürütülecek.

Henüz adı konulmamış proje, özellikle ”yazılı eserlerle ilgili hakların yönetimi” konusunu hedef almakta. Yeni yapılan bu duyurunun ve projenin, Sony’nin yaklaşık bir yıl önce IBM ile ortaklaşa olarak geliştirdikleri eğitim verileri odaklı blockchain ürününden sonra gelmesi de, Japon teknoloji devinin blockchain teknolojisinin geleceğine inandığını ortaya koymakta.

Sony tarafından yapılan basın açıklamasına göre bu ”yeni sistem” Sony ve Sony Global Education platformlarının daha önce ”kimlik doğrulama, paylaşım ve eğitsel verilerin telif hakkı yönetimi, haklarla ilgili bilgilerin işlenmesini daha verimli hale getirecek ek özellikler” odaklı geliştirilen sisteminden ayrı olarak kurulacak.

Sony yeni yaptığı basın açıklamasında, ”dijital içerik üretimi konusundaki teknolojik gelişimler ve ilerlemeler, herhangi bir kişinin yayın yapabilmesini ve içerik paylaşabilmesini sağlıyor” cümlesi ile de temel amacını ortaya koymakta.

”Ancak bu içeriğin hak yönetimi hala endüstri kurumları veya yaratıcıların kendileri tarafından geleneksel yöntemlerle yapılmakta ve yazılı eserler ile ilgili telif hakkı bilgilerinin yönetimi konusunda daha verimli bir yönteme ihtiyaç  olduğunu ortaya çıkarmakta.”

Blockchain gibi değiştirilemez bir teknoloji ile telif hakkı ve içerik koruması, çoğu geleneksel yönteme kıyasla bir adım önde gözükmekte.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment