Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tether DeFi Kullanıcısına 1 Milyon USDT İade Etti

Tether, 1 milyon USDT tokenını yanlış DeFi adresine yollayan kullanıcının yardımına koştu. 1 milyon USDT kaybettiğini ve bunun geri dönüşü olmadığını düşünen kullanıcı, Tether’in yardımı ile bu hatadan ucuz kurtuldu.

Çinli bir kripto para yatırımcısı, sahip olduğu 1 milyon dolarlık USDT’yi yield farming yapmak için kullanmak istedi. Trader bunun için Uniswap’ten fork yoluyla ayrılmış olan Swerve adlı platformu tercih etti. Trader; elindeki 1 milyon USDT’yi Swerve ağına göndermeye karar verdi. Ancak bu işlem sırasında bir terslik çıktı.

Swerve kullanıcılarının yield farming yapabilmeleri için platformdaki likidite havuzuna para göndermeleri gerekiyor. Bu Çinli trader ise parasını yanlışlıkla Swerve’ün token sözleşmesine (smart contract) gönderdi. Trader bu işlem yüzünden sahip olduğu 1 milyon USDT’yi, tabiri caizse, çöpe atmış oldu. Çünkü DeFi uygulamalarında kullanıcıların hesaplarına veya işlemlerine herhangi bir müdahalede bulunulamıyor. Fakat aynı şey CeFi (merkezi finans) uygulamaları için geçerli değil.

Şansı Yaver Gitti

1 milyon dolarını kaybeden bu traderın yardımına bir CeFi yöneticisi yetişti. Bitfinex ve Tether CTO’su Paolo Ardoino, bu traderın başına gelenleri gördü ve olaya sosyal medya üzerinden müdahale etti. Bu işlemin USDT ile yapıldığını vurgulayan Ardoino; bu parayı sahibine iade etmelerinin mümkün olabileceğini söyledi.

Çinli traderın yaptığı işlemi soruşturan Tether ekibi; bu işlemin ERC-20 (Ethereum tabanlı) uyumlu olduğunu gördü. Ardından işlemi takip etmeye başlayan ekip, bu 1 milyon dolarlık USDT’nin bir adreste ‘sıkışıp kaldığını’ fark etti. Merkezi bir yapıya sahip olan Tether; tüm bunların ardından parayı kullanıcıya iade etti. Bunun duyurusunu sosyal medya hesabından da yapan Ardoino, DeFi kullanıcılarını temkinli olmaya çağırdı.

Tether-USDT-CTO

Tartışmaya Yol Açtı

Her gün yield farming yaparak para kazanmak isteyen yüzlerce DeFi kullanıcısı binlerce dolar para kaybediyor. Bu Çinli trader da yield farming yaparken para kaybeden isimlerden yalnızca biriydi. Tether’ın bu olayda devreye girip olaya doğrudan müdahale etmiş olması, kripto para camiasında ‘karmaşık’ tepkilere yol açtı.

Bazı kripto para kullanıcıları DeFi yüzünden çok fazla kişinin para kaybettiğini, Tether’ın bu tradera para iadesi yapmış olmasının iyi bir şey olduğunu söylediler. Bazı kullanıcılar ise Tether’ın bu kadar merkezi bir otoriteye sahip olmasını endişe verici buldular. Hal böyleyken ‘Tether gibi kripto para kuruluşları bu gibi durumlara müdahale edebilecek güce sahip olmalılar mı?’ sorusu, kripto para camiasını ikiye böldü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment