Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin ABD’li Diplomatları Kısıtladı: Kripto Para Piyasasına Yarar m?

Çin, ülkedeki Amerikan diplomatların faaliyetlerine yeni kısıtlamalar getirdi. Bu yeni yaptırım sonucunda iyice gerilen Çin ve ABD ilişkileri kripto para piyasasında yeni bir hareketliliği tetikleyebilir mi?

Teknoloji, medya, finans, diplomasi gibi birçok farklı alanda birbiriyle rekabet eden ABD ve Çin arasındaki ‘ticaret savaşı’ devam ediyor. Çin’in dün ABD’li diplomatlar için getirdiği yeni kısıtlamalar bunun bir göstergesi niteliğinde.

ABD’li Diplomatlara Kısıtlama Geldi

Çin’de görev yapan Amerikan diplomatlar bir süredir belli başlı kısıtlamalar dahilinde hareket etmek zorundalardı. Bu diplomatlar her şehri ziyaret edemiyor, her üniversite kampüsüne giriş yapamıyordu. CNBC’nin haberine göre Çin dün aldığı kararla bu diplomatların faaliyetlerini biraz daha kısıtladı.

Çin’in Amerikan diplomatlar için ne gibi kısıtlamalar getirdiği bilinmiyor. Ancak bu kısıtlamaların Pekin’deki büyükelçiliği ve ülke genelindeki konsoloslukları kapsayacağı biliniyor. Bir Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, alınan bu yeni karar hakkında şunları söyledi:

“Amerika Birleşik Devletleri yaptığı hataları düzeltmeli; Çin büyükelçiliğindeki görevlilere karşı getirdiği yersiz kısıtlamaları kaldırmalıdır. Çin, ABD’nin kısıtlamalarına ölçülü şekilde tepki gösterecektir.”

Kripto Para Piyasasıyla İlgisi Ne?

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının etkileri hayatın birçok alanında hissedilmektedir. Bu savaştan etkilenen şeyler arasında kripto para piyasası da bulunmaktadır. Özellikle geçen yıl yaşanan gelişmeler bunu kanıtlar niteliktedir.

ABD Başkanı Donald Trump Mayıs 2019’da Çin’i tehdit etti ve gümrük vergisinde %25’lik bir zamma gidebileceklerini açıkladı. Aynı ay içerisinde Huawei’nin Amerika’daki üretimine de kısıtlamalar getirildi. Currency’ye göre bu sırada Mayıs 2019’un başında 5,300 dolar olan Bitcoin (BTC) fiyatı, ay sonuna gelindiğinde çoktan 8,850 dolara çıkmıştı.

Bitcoin, ABD-Çin savaşından ilerleyen aylarda da etkilenmeyi sürdürdü. Trump 1 Ağustos 2019’da Çin’den alınan gümrük vergisinin yine zamlanabileceğini açıkladı. Trump’ın alacağı bu zam kararı toplamda 300 milyar dolarlık ithal malı doğrudan etkileyecekti. 1 Ağustos günü 10,400 dolar olan BTC fiyatı 8 Ağustos tarihinde 11,900 dolara çıkmıştı.

Yeniden Yükselişe Geçer mi?

Uzmanlar yaşanan bu gelişmelerin ardından ABD ile Çin arasındaki gerginliğin kripto para piyasasını da etkiliyor olabileceği kanısına vardılar. Bu görüşü destekleyen şeylerden biri de Chainalysis’in birkaç hafta önce yayınladığı rapordu. Bu rapor; Çinli yatırımcıların ABD-Çin savaşı yüzünden kripto para birimlerine yönelmeye başladığını gösteriyordu. Hükümetin 50 bin dolarlık sermaye kaçış limitini yeterli bulmayan yatırımcılar, paralarını Çin dışına çıkarabilmek için kripto para satın alıyorlar. Öyle ki Chainalysis, Çin’den son 12 ay içerisinde 50 milyar dolar değerinde kripto para çıkışı olduğunu açıkladı.

Ticaret savaş ile kripto para piyasası arasında tam olarak ne gibi bir ilişki olduğu bilinmese de tüm bunlar kripto para piyasasının bu gelişmelerden etkilenebildiğini göstermektedir. Yanıtını ancak zaman içerisinde alabileceğimiz soru ise kripto para piyasasının Çin’in aldığı yeni kararlar sonucunda harekete geçip geçmeyeceğidir.

Stok-akış modeli (S2F) ile tanıdığımız ünlü analist PlanB, ABD-Çin arasındaki bu gerginliğin Bitcoin’i olumlu yönde etkileyebileceğini düşünüyor. Kendisi geçen ayın sonunda konuyla ilgili bir tweet paylaşıp Bitcoin’i etkileyen majör gelişmeleri sıraladı. Bunların içerisinde ABD-Çin gerginliğine de yer veren PlanB, Bitcoin ve S&P500 Endeksi’nin eşzamanlı olarak yükselişe geçtiğini ve bunun ilerleyen süreçte de devam edeceğini düşünüyor.

bitcoin-abd-cin-sp500
PlanB; S&P500 ve Bitcoin arasındaki benzerliğe dikkat çekti.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment