Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tether ve Bitfinex Geri Adım Attı: Şeffaflık İçin Muhalefeti Bırakıyorlar!

Dünyanın en büyük stablecoin ihraççısı Tether ve kripto para borsası Bitfinex, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIL) kapsamındaki itirazlarını geri çekti.

Kripto para piyasasının dev isimleri Tether ve Bitfinex, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasasına (FOIL) karşı itiraz talebinden vazgeçti. Geçtiğimiz süreçte Wall Street Journal (WSJ) ve Bloomberg dahil olmak üzere medya devleri tarafından yapılan haberlerin “taraflı ve yanıltıcı” olduğunu belirten şirketler, kurumlara karşı çetin bir mücadeleye girmişti.

Tether, şimdiye kadar gayet şeffaf bir şekilde davrandıklarını ve raporlamalarını hem devletlere hem de medyaya eksiksiz sunduğunu savunurken atılan bu geri adımın tüm şirket belgelerinin yayınlanacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

Şirket tüm yanlış ve profesyonel olmayan tutumlarına rağmen aralarında Zeke Faux, Shane Shifflett ve Ada Hui’nin de bulunduğu gazetecilerden gelen bilgi edinme taleplerini karşılayacağını teyit etti:

Tether ve Bitfinex, kripto para sektöründe temel bir ilke olan şeffaflığa büyük değer vermektedir. Şeffaflığa olan bağlılığımız, Tether’in bu yılın başlarında CoinDesk tarafından getirilen New York Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIL) talebine karşı çıkmaktan vazgeçmesi gibi geçmişteki eylemlerimizle açıkça görülmektedir. Bununla birlikte, şeffaflığın tüm belgelerimizin toptan yayınlanması anlamına gelmediğini açıklığa kavuşturmak önemlidir.

WSJ ve Bloomberg geçtiğimiz süreçte Tether’in rezerv raporlarında yanıltıcı beyanlarca bulunduğuna dair FUD temalı haberler yapmıştı. Bu bağlamda Tether ile kardeş şirketi Bitfinex de zan altında bırakılmıştı.

Medya kuruluşlarının FOIL talebi 2021 yılına kadar uzanıyor. O yıllarda CNBC başta olmak üzere dev medya şirketleri Tether’in 850 milyon dolarlık müşteri ve şirket fonunu karıştırdığını öne sürmüştü.

Tether orataya atılan iddiaları çözüme kavuşturmak ve yasal anlaşmazlığı çözmek için 18,5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmiş ve o iki yıllık süre zarfında her 3 ayda bir şeffaflık raporu sunmayı onaylamıştı.

Bu sürecin sona ermesiyle birlikte CoinDesk, Tether’in uzlaşma anlaşması kapsamında sunduğu ilk çeyreğe ilişkin materyallerin kamuya açıklanmasını isteyen bir FOIL talebinde bulundu. Tether cephesi ise Haizran 2023 tarihinde New York mahkemesine savunma yaparak bu bilgilerin kritik kullanıcı verileri içerdiğini ve kamuya açık paylaşılmasının beraberinde ciddi sorunlar doğurabileceğini savunmuştu. Tether bu doğrultuda FOIL talebine de itiraz etti.

Fakat görünen o ki şirket son gelişmeler doğrultusunda bu itirazdan vazgeçti ve önümüzdeki süreçte söz konusu materyalleri “kısıtlı bir çerçevede” kamuya açık sunmaya hazırlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!