Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tether’ın ve Bitfinex’in Banka Hesaplarında 3 Milyar $ Olduğu İddia Edildi

Bitcoin’e erken yatırım yapan ve aynı zamanda Bitfinex‘in hisse sahiplerinden olan Çinli yatırımcı Zhao Dong, yakın zamanda Weibo üzerinde bir gönderi paylaşarak Bitfinex ve Tether’in finansal kaynaklarının yeterli olduğunu kanıtlamaya çalıştı. Gönderide iddia edilene göre Zhao Dong ve Big.one’ın baş yöneticisi olan Lao Mao, Bitfinex’in mali sorumlusu Giancarlo Devasini ile yaptıkları bir görüşme sırasında Bitfinex ve Tether’in banka hesaplarını bizzat gördüler. Yine gönderide iddia edilene göre Tether ve Bitfinex banka hesapları toplamda neredeyse 3 milyar $ barındırıyor.

Bitfinex ve Tether’a Şeffaflık Getiriyor

Bitcoin’e erken yatırım yapmış ünlü isim Zhao Dong, Welbo üzerinde bir gönderi paylaşarak Bitfinex CFO’su Giancarlo Devasini ile yaptığı görüşme sırasında Tether ve Bitfinex banka hesaplarındaki bakiyeyi bizzat gördüğünü iddia etti. Zhao Dong aynı zamanda Bitfinex’in hisse sahiplerinden biri ve kendisi Çin’in en geniş çaplı tezgah-üstü (OTC) tüccarlarından biri olarak görülüyor.

Zhao Dong’un paylaştığı gönderinin bir kısmı şu şekilde:

“Lao Mao (ve ben) Giancarlo’nun (BFX Patronu, CFO) odasında Tether ve Bitfinex’in Dolar bakiyesine baktık ve Tether’in bakiyesinde 1.8x milyar USD, Bitfinex’in bakiyesinde 1.1x milyar USD var. İki hesabın toplam miktarı yaklaşık 3 milyar USD ediyor ki bu da şu an sirkülasyondaki USDT sayısından fazla. Bu, USDT hakkındaki her dedikoduyu yıkıyor.”

“USDT hakkındaki her dedikoduyu…” derken ne kastediyor diye soracak olursanız söyleyelim. Birkaç aydır kripto para topluluğundaki yatırımcılar USDT’nin güvenilirliğini çok ciddi şekilde sorguluyorlar. Bildiğiniz gibi USDT, Dolar’a sabitlenmiş bir kripto para. Yani her bir USDT, bire bir şekilde Dolar ile destekleniyor. Tıpkı Bretton Woods anlaşmasıyla Doların altın ile desteklendiği gibi. Kullanıcıların sorguladıkları şey de tam olarak bu. Tether, piyasaya sürdüğü her bir USDT’nin bire bir oranda Dolar ile desteklendiğini iddia ediyor ancak piyasa bazen birkaç gün üst üste 100 milyon USDT sokulduğu oluyor. İnsanlar da Tether’in bu kadar fazla Dolara sahip olduğuna pek inanmıyor. Konuyla ilgili detaylı yazılarımızı inceleyebilirsiniz:

Big.one CEO’su ve Bitfinex CFO’sunun Görüşmesi

Görüşme sonrasında Big.one’ın CEO’su bir blog gönderisi paylaştı ve burada Giancarlo Devasini ile Lao Mao’nun ortaklarından biri arasında gerçekleşmiş röportaj ortaya çıktı. Röportajda, Bitfinex’in CFO’su “Bitfinex ekibinin yaklaşık 50 kişiden oluştuğunu” ve “Tether ekibinin para için çalışmadığını” iddia edip, “Bitcoin’e erken yatırım yapmışlardan biri olarak, ekibin sorumluluk ve misyon anlayışı var” diye ekliyor.

Bitfinex ve Tether’in banka ilişkileri ve sermayeleri ile ilgili eleştirilere ve endişelere cevap vermeyi amaçlayan Devasini, aynı zamanda söz konusu şirketlerin “ABD bankacılık sektöründen gelen baskıların” sonucu olarak “banka hesaplarını tamamen açığa çıkaracak durumda olmadıklarını” iddia ediyor. Bitfinex CFO’su Devasini “ABD bankacılık sektörünün farklı yollarla Tether’i engellediğini” iddia edip ilerleyen zamanlarda “Tether’in artık ABD Dolar’ını temel almayabileceğini” söylüyor ve şirketin “bunun yerine Euro, Japon Yeni veya diğer itibari paraları kullanabileceğini” belirtiyor. Şimdi burada ilginç bir şey var çünkü bundan hemen hemen 2 hafta önce Tether, EURT’ye yeni Euro bazlı Tether üretimine de başlayacağını duyurmuştu.

Big.one CEO’su paylaştığı gönderiyi “Tether ve USDT’ye güvenebiliriz” diyerek sonlandırdı ve “Big.one’ın en yakın zamanda USDT’yi destekleyeceğini” duyurdu.

Kripto Para Topluluğu Kolay İkna Olmuyor

Şu ana kadar işin içinde zaten birkaç ilginç şey var ama bunların arasına bir ilginçlik daha eklendi. Bu da Lao Mao’nun fikrini çok bariz şekilde değiştirmiş olması. “Tether ve USDT’ye güvenebiliriz” diyen, “Big.one’ın en yakın zamanda USDT’yi destekleyeceğini” söyleyen Lao Mao, bundan yalnızca birkaç ay önce, Kasım 2017’de bir gönderi paylaşıp borsaları piyasaya eklenen USDT’leri tanımamaları gerektiği yönünde uyarmıştı. O zamanlarda Lao Mao “ortağımızı Goldman Sachs ile beraber USDT üzerinde araştırma yapması için atadık” demiş, araştırmanın sonuçlarını da “şok edici” olarak tanımlamıştı. Yapılan bu araştırmada Tether şirketinin bankacılık şeffaflığı konusunda ne kadar eksik olduğuna değinilmiş, “Tether’in çoğunluk hisselerinin sahibi Bitfinex’in Tether’in mevduatına her daim erişebiliyor olabileceği” belirtilmişti.

Zhao Dong ve Lao Mao Tether ve Bitfinex’e ‘kefil’ oluyor olmasına ancak kripto para topluluğu konuya hala daha şüpheli yaklaşıyor. Zhao Dong’un Weibo üzerinde paylaştığı gönderinin altında en çok beğeniyi almış yorum şu şekilde:

“Üçüncü taraf işlevindeki bir muhasebe firmasından ya da avukatından denetleme raporu sunman gerekiyor. Senin sözlerin sayılmaz.”

Btfinex’in ve Tether’in söz konusu banka hesabı olduğunda böylesine dışa kapalı davranışlar sergilemesi özellikle 2018 yılı itibariyle daha çok dikkat çekmeye başladı. Tabii bunda, USDT miktarının çok ciddi ölçüde artmasının da payı var. 1 Ocak 2017’de sirkülasyonda yalnızca 10 milyondan az USDT vardı ve bu tarihten 12 ay sonra bu sayı neredeyse 1.4 milyara yükseldi. Hatta 23 Mart’ta Wells Fargo, Tether’a ve Bitfinex’e bankacılık hizmeti sunmayı kesmişti ve bundan sonra ne Tether ne de Bitfinex, bankacılık ilişkilerini başarıyla onardıklarına dair bir kanıt sundu. Tether o zamandan bu yana üretimde herhangi bir yavaşlama belirtisi de göstermedi ve yukarıda da görebileceğiniz üzere yalnızca dört günde 400 milyon yeni USDT üretti.

Zhao Dong ve Lao Mao’nun Tether’a kefil olması ne kadar güvenilir, yorum size kalmış. Konuyla ilgili gelen yorumlardan bir tanesi, bu habere başka bir bakış açısı kazandırıyor:

“ABD bankaları tarafından çok fazla baskı altında olmalarının gerçek ve doğru bir sebep olduğuna eminim. Ama yine de söylemem gerekiyor, bir hisse sahibi kendi şirketi için kefil mi oluyor? Ciddi misiniz? ‘Bana güvenin, paranız benim ellerimde güvenli’ demek gibi.”

Sizin yorumlarınızı da merak ediyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment