Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ticaret Bakanı Pekcan: Blokzincir Çalışmalarına Başladık

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin 2019 yılına ilişkin ticaret raporunu paylaştı.

Ülkenin geçtiğimiz yılki toplam ihracatının 180 milyar 468 milyon dolara denk geldiğini söyleyen Pekcan bunun bir önceki yıla kıyasla yüzde 2.04 oranında daha fazla olduğunu belirtti. Pekcan bu sırada 2020’ye ilişkin de bazı yorumlar yaptı ve blokzincir (blockchain) teknolojisinden bahsetti.

Dış Ticaret Raporu

Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl içerisinde dış ticaret alanında oldukça iyi bir performans sergilediğini söyledi ve geçen yıla ait sayılarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

2018’de rekor kırmıştık, bu sene o rekorun da üzerine çıktık. 2019 yılı ihracatımız yüzde 2,04 artışla 180 milyar 468 milyon dolar oldu.

Pekcan ihracat verilerinin yanı sıra ithalat verilerini de paylaştı ve Türkiye’nin bu alanda da iyi bir tablo çizdiğini söyledi:

Dış ticaret açığımız da yüzde 44,9 düşerek 54 milyar 323 milyar dolar iken 2019 sonunda 29 milyar 926 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dolayısıyla ülkemizin dış finansman ihtiyacına 24 milyar 397 milyon dolarlık pozitif katkı yapmış bulunmaktayız. İhracatın ithalatı karşılama oranı da 9,3 puan artarak yüzde 76,5’ten yüzde 85,8’e yükselmiştir.

Pekcan’ın açıklamalarına göre Türkiye’nin geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğindeki net ithalat sayıları, ülkenin büyüme oranına yüzde 4.7’lik rekor katkı sağladı.

Blokzincir Çalışmaları

Ticaret Bakanı Pekcan bu açıklamaları sırasında ihracat alanında yapılması planlanan çalışmalardan da bahsetti ve blokzincir teknolojisine değindi.

İhracat alanındaki dijital dönüşüm çalışmalarının devreye alındığını söyleyen Pekcan, bu çalışmalar kapsamında dış ticaret uygulamalarının geliştirileceğini belirtti. Kendisinin açıklamalarına göre 1 Ocak itibarıyla Devlet Destekleri Yönetim Sistemi kullanılmaya, 2 Ocak itibarıyla da ihracat destekleri otomasyon sistemi üzerinden online olarak yapılmaya başladı.

Pekcan’ın açıklamalarına göre Ticaret Bakanlığı bu yıl içerisinde blokzincir ile ilgili de yeni projeler tasarlıyor. Türkiye yıl genelinde özellikle AB, Singapur ve Güney Kore ile veri ve belge paylaşımı yapabilmek için görüşmeler halinde. Pekcan’ın konu hakkındaki açıklamaları şu şekilde:

Kolay İhracat Platformu’nun ilk fazının bu yılın ilk 6 ayında, ikinci fazının da yıl sonuna kadar tamamlanmasını planlıyoruz. Blokzincir uygulamalarıyla dış ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalara başladık. AB, Singapur ve Güney Kore ile veri ve belge paylaşımı için görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Bazı pilot projeleri uygulamaya başladık. Bakanlığımızın desteklerinin basit bir dille anlatıldığı ‘kolaydestek.gov.tr’ adresinden bilgi veriyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment