Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tim Draper: Dozu Artan Düzenlemeler, İsviçre’yi Blockchain Cenneti Olmaktan Uzaklaştırıyor

Yatırım için yıllardır bir cennet olarak bilinen İsviçre, kripto para ve Blockchain konusunda öncü ülke olma şansını kaçırmak üzere. Konuyla ilgili konuşan ekonomi piyasasının ünlü ismi Tim Draper, İsviçre hükümetinin kripto para girişimlerinin ülkede ICO yapmasını engelleyecek kanunlarını onaylamasının, İsviçre’yi bu sektördeg geri plana atacağını belirtti.

Kanunların Sertleşmesi İşi Zorlaştırıyor

Daha önce Tesla, SpaceX ve Skype gibi firmalara ciddi yatırım yapan ve şu anda da Bitcoin için hayli olumlu yorumları ile dikkat çeken Draper, Zürih’te geride bıraktığımız Mart ayında yapılan Crypto ICO Summit’te, katılımcılara Skype üzerinden seslenerek, ülkede yerleşen kripto para girişimlerine yaptığı yatırımlardan bahsetmişti.

Draper’ın yatırım yaptığını söylediği önemli bir girişim olarak da görülen Tezos’un ICO’su ve pazarlaması hakkıhnda çıkan dedikoduların ardından şirketin de içi karışmış ve Tezos başkanı Johann Gevers istifasını açıklamıştı.

Konuyla ilgili İsviçre hükümetine uyarılarda bulunan Draper, ülkenin bir Blockchain cenneti olma yolunda elindeki şansı, kaçırmak için  neredeyse elinden geleni yaptığını belirterek, şunları söyledi:

”Elinizde büyük bir fırsat vardı. Herkes, ICO’sunu sizin ülkenizin üzerinden yapmak istiyordu. Yapmanız gereken tek şey bunu, herkes için daha kolay bir hale getirmekti. Ancak siz, bunun yerine gidip işleri daha da zorlaştırdığınız ve birçok bariyer koydunuz. Bu sayede en başta sizi düşünen insanlar  gidip Cebelitarık’a, Cayman adalarına ve Singapur’a gittiler. Bana göre bu sektör için İsviçre’nin çok büyük bir şansı vardı ancak hükümet bunu deyim yerindeyse bozuk para gibi harcadı.

Eğer bu konu hakkında ağır kurallar getirirseniz, yatırımcınızı kaybedersiniz. Bu, bu kadar basit. Bana göre artık hükümetler, bu tarz girişimleri ülkelerine çekebilmek için adeta birbirleri ile yarışmak zorundalar. Yatırımcılar ve girişimciler mobil insanlar. Ülkeden ülkeye gidebilirler. Onlar için bir sorun yok.”

Inventx AG firmasının başkanı olan Peter Schnürer’e göre ise, birçok yatırımcı Tim Draper’ın da dedikleri doğrultusunda artık yatırım ve ICO için Liechenstein’a gitmeyi düşünüyor.

Bu arada Draper, hangi kanunun yatırımcıları ve ICO düzenlemeyi düşünen insanları ülkeden kaçırdığını açıklamasa da, bazı otoritelere göre bu kanun yakın dönemde yayınlanan ICO Rehberleri’ndeki ifadeler. Şubat 2018’de yayınlanan kitapçığa göre, ICO’lar için genel geçer bir kural olmadığı  ve her ICO’nun kendi içinde, özel olarak değerlendirileceği ifade ediliyordu.

İsviçre’deki yeni kanunlar, tokenleri kullanım alanlarına göre 3 ana sınıfa ayırıyor. Buna göre, birinci sınıf olan ödeme için kullanılacak tokenler; her türlü ödeme için kullanabilen ve bir ödeme anlamı ifade eden bir grup. Bunlar, kara para aklama ve vergi kaçırma için konulan hali hazırdaki kurallara tabii.

İkinci grup ise faydalı tokenler. Bunlar ise, bir uygulamaya ya da hizmete erişimi sağlayan ve düzenlenmesi mümkün olmayan token grubu.

Üçüncü ve son grup ise, varlık tokenleri. Bunlarda da durum bildiğimiz varlık anlamına gelen bir sınıfa tekabül ediyor. Yani bu da, hali hazırdaki varlık yasaları ile güvence altına alınıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment