Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tokyo Polisi 68 Milyon Dolarlık Kripto Dolandırıcılığı Yapan 8 Kişiyi Tutukladı

14 Kasım tarihli Asahi Shimbun kaynağının aktardığı habere göre, Tokyo polisi bir tür piramit (ponzi) yapısı ile insanlardan toplamda 68.4 milyon dolarlık nakit para ve kripto para toplayan 8 kişiyi tutukladı.

”Sener” isimli ABD menşeli bir yatırım şirketi işlettiklerini belirten şüpheliler, yabancı konuşmacıların katıldığı bir kaç seminer düzenleyerek sektöre giriş yapmış. Polisin aktardığı bilgilere göre, seminerlerden en az birisi kayıt altına alınıp, YouTube üzerinden de paylaşılmış.

Grup, seminerler esnasında yatırımcılara yatırdıkları miktara göre aylık olarak %3 ile %20 kazanç vaatlerinde bulunup, ciddi bir kaynak elde etmeyi de başarmış. Bunun yanı sıra klasik bir piramit ve ponzi yapısı olan yöntem, yatırımcıların başka yatırımcıları da katılmaya ikna ederek ek gelir elde edeceğini aktarmış ve bu şekilde ağını kısa sürede genişletmeyi de başarmış.

Polis, ekibin 44 farklı bölgeden toplamda 6.000 kişi topladığını aktardı. Tokyo Bölge Mahkemesine 73 kişi tarafından yapılan başvuruda, kişiler toplam 3.2 milyon dolarlık zarara uğratıldıklarını iddia etmekte. Asahi Shimbun kaynağının aktardığı bilgilere göre altı adam çoktan suçunu itiraf ederken, geri kalan iki tanesi suçlamaları reddetmekte.

Tokyo polisi suçluların özellikle kripto para birimlerini kullanarak suçlamalardan kaçınmak istediğini ve takip edilmekten kurtulmak istediğini düşünmekte. Kripto para birimleri hala Japonya içerisinde ”gri bölgede” olduğu için yasal bir belirsizlik hakim. Ülkenin finansal regülatörü FSA’nın açıklamalarına göre kripto para birimleri mevcut menkul kıymet yasalarına dahil olmasa da, yatırımlarla ilgili kanunlar çerçevesinde düzenlenebilmekte.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment