Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tom Lee: Bitcoin Fiyatının Winklevoss ETF Reddinden Sonra Toparlanması İyiye İşaret

Fundstrat kurucusu Thomas Lee, veya kripto para topluluğunda daha çok bilinen ismi ile Tom Lee, Bitcoin fiyatının geçtiğimiz hafta yaşadığı düşüşten sonra çabuk toparlanması hakkındaki olumlu düşüncelerini paylaştı ve piyasanın umut aşıladı.

Winklevoss Bitcoin ETF Reddinden Sonra Toparlanma Önemli

27 Temmuz tarihinde, Winklevoss ikizlerinin yaptığı ETF’ye  ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından ret kararı geldikten sonra, BTC fiyatı 8.300 dolardan 7.800 dolara kadar düşmüş ve üç saat içerisinde %6’dan daha fazla kan kaybetmişti

Düşüşten 12 saat sonra, Bitcoin fiyatı 7.800 dolardan, 8.250 dolara kadar çok kısa bir süre içerisinde geri toparlandı. 28 Temmuz tarihinde hacimdeki ve talepteki ani artış Bitcoin fiyatını 50 dakika içerisinde %5 arttırdı.

Lee Bitcoin’in böyle büyük bir olayın etkisinden çabucak kurtulup yeşillenmesinin kripto para piyasası için çok olumlu bir değişim olduğunu ifade etti. Bu düşüşün temel sebebi de kripto para piyasasındaki yatırımcıların Bitcoin ETF reddi kararına acemice, aslında bunun beklenilen asıl ETF kararı olmadığını akıllarına getirmeden tepki vermelerinden kaynaklandı.

Lee konu hakkında şunları ifade etti:

”Bitcoin’in temelinde Winklevoss ETF reddinin etkilerini çok fazla hissetmemesi aslında kripto için olumlu bir değişim. Eğer bu Nisan – Haziran ayı arasında gerçekleşmiş olsaydı (daha ayı piyasası etkisinde olunan dönemler), kripto piyasası büyük ihtimalle daha büyük bir elden çıkarma görebilirdi. Özetle bu durum, tekniğin geliştiğini de doğruluyor. ”

22 Temmuz tarihinden beri, Bitcoin fiyatı 7.200 dolardan 8.300 dolara ve oradan da 25 Temmuz tarihinde 8.500 dolara kadar çıkmıştı. 8 günlük bir süreç içerisinde, Bitcoin fiyatı %15’e yakın arttı ve, 8.200 dolar seviyesinde kazandığı bu ivmeyi, kararlılığı ve sağlam hacmi beş gün boyunca korudu.

Analistler genel olarak BTC hacmindeki bu artışı, şu an kripto para piyasasına hakim olan ilk Bitcoin ETF’sinin kabul edileceğine dair olan beklentiye bağlıyor. eToro CEO’su Yoni Assia, bu konu hakkında olası bir ETF kabulünün ABD hükümeti tarafından başlatılmış muazzam bir düzenleyici değişiklik olacağını ifade etmişti.

”Şu an ETF için çok fazla mevcut alternatif var, bence bunlar aracılığıyla kurumsal talep akışı sağlamak da aynı derecede önemli. ETF temelinde SEC tarafından bunun meşru bir varlık sınıfı olduğunu ispat eden bir gösterge.”

Aşırı Tepki

Aslında şu an kabul edilmesi yönünde en çok beklenilen iki ETF içerisinde Winklevoss ikizlerinin yaptığı başvuru yer almıyor. Piyasanın en çok beklediği birinci ETF VanEck-SolidX ortaklığının yaptığı olurken, daha önce Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri konusunda ilk onayı olan Chicago Board Options Exchange (CBOE) isimli kurumun yaptığı da ikinci öneme sahip ETF olarak belirtilmekte.

Analistler CBOE ve VanEck’in, geçmişten bu yana düzenleyicilerle beraber çalışma konusunda 40 yılın üzerinde bir tecrübeye sahip olmalarından, titizlikle kontrol edilen finansal kurumlar olmalarından ve o süreç içerisinde ABD borsası içerisinde yüzlerce ETF’yi yönetmiş olmalarından dolayı, iki kurumun yaptığı ETF onayından en az bir tanesinin onaylanacağını düşünmekte.

Bu sebeple, analistlere göre 27 Temmuz tarihinde kripto para piyasasında yaşanan bu ani düşüş, aslında piyasayı pek takip etmeyen, takip etse bile okudukları konusunda soğukkanlı kalmayı başaramayıp paniğe teslim olan bir kaç yatırımcıdan kaynaklanmakta.

Geçtiğimiz günlerde Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin de ETF konusunda açıklamalarda bulunmuş ve ETF’den önce insanlara kripto para birimlerini anlatmak gerektiğini ifade etmişti.

Buterin, attığı tweette şunları aktarmıştı:

”Bitcoin ve Ethereum konusunda ETF’ler fazlaca dile gelmeye başladı. Bu kabul, ancak insanların 5 ya da 100 dolara köşe başındaki büfeden nasıl kripto para alacağına ise fazla kafa yormuyoruz. ETF ve kurumsal yatırım işi sadece fiyata etki eder ancak son söylediğim, kripto paraların geleceği ve genel kullanım açısından çok daha önemli.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment