Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tom Lee, Kripto Para Piyasaları ile İlgili Koin Bülteni’ne Konuştu! Bitcoin, 2019’da Artacak

Kripto para piyasalarında yaptığı analizler ve edindiği yer ile, sektörün en önde gelen isimlerinden birisi olan Tom Lee ile, Blockchain Economy Istanbul Summit etkinliğinde bir araya geldik ve konuşma fırsatı bulduk.

Fundstrat isimli kurucusu olduğu analiz firması ile gerek geleneksel, gerekse de kripto para piyasaları için temel taşlardan birisi haline gelen Lee, yaptığı analizler ve sektördeki tarzı ile bir anda en çok sevilen isimler arasına girmeyi başardı. Her ne kadar yaptığı son tahminde yanılsa da, dünyanın dört bir yanından kişilerin analizlerini ve fikirlerini merakla beklediği Tom Lee, Koin Bülteni ekibinin hazırladığı soruları içtenlikle cevaplarken, Türkiye ve kripto para piyasalarının geneline ilişkin oldukça ilgi çekici açıklamalar yaptı. Yaptığı tahminin arkasında yatan fikirlerden, Bitcoin için 2019 yılının nasıl göründüğüne; Türk takipçilerine mesajından ETF kararına kadar birçok konuda açıklamalar yapan Lee’nin söyledikleri ise şu şekilde:

Koin Bülteni: Öncelikle İstanbul’a ve Türkiye’ye hoş geldiniz. İzlenimleriniz nelerdir ve etkinlik hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tom Lee: Bu benim İstanbul’u ilk ziyaret edişim. Beklentilerim çok yüksekti çünkü birçok insandan bu harika şehir ile ilgili olarak harika cümleler duyuyordum. Gördüklerim de beni şaşırtmadı, gerçekten çok güzel şeylere tanıklık ettim. Etkinlik de harika, ortam çok güzel. Çok kaliteli konuşmacılar ve bir o kadar da güzel sponsorlar var. Her şey çok güzel.

KB: Türkiye’nin Blockchain ve kripto para alanında lider ülkelerden birisi olacağını düşünüyor musunuz?

TL: Genelde kripto para kullanımının fazla olacağı ülkelerde, gelişimin ve dönüşümün de buna benzer oranda olacağını düşünürüm. Türkiye’ye baktığımda da bunu görüyorum. Son derece aktif ve hareketli bir topluluğa sahipler, kripto paralara gerçekten de çok ilgi duyuyorlar. O yüzden her şey ortada ve hazır gibi duruyor. O yüzden başarılı olabilir.

KB: Bitcoin’de fiyat tahminini sürekli olarak doğru vermek her zaman mümkün olabilecek bir şey değildir. Siz de son tahmininizde yanıldınız. Bunun sebebi neydi? 

TL: Bitcoin’de artmayan tek şey fiyat oldu. Diğer noktalarda kullanım oranları ve geliştirme anlamında güzel şeyler yaşandı. Ancak her zaman insanlar bunlara bakamayabiliyor. Bana kalırsa, zaten 2017’de yaşanan onca şeyden sonra ve bunların bu kadar kısa bir sürede yaşanmasının ardından, kripto para sektörünün bir nevi dinlenmeye ihtiyacı vardı. Bu düşüşe bir de o gözle bakmak ve yeniden atağa kalkmadan önce negatifleri aradan çıkarmak lazım.

KB: Bitcoin fiyatının artması için sizce ne gerekiyor? ETF ve kurumsal yatırımcılar çok konuşuluyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

TL: Bitcoin fiyatı bence 2019’da birazcık da olsa düzelecek. Şu anda bulunduğumuz seviyeleri yıl sonunda göreceğimizi hiç sanmıyorum, bence daha yükek bir noktada olacağız. ETF konusuna gelirsek o konuda da fikirlerim belli. Bu yıl içinde bir ETF onayını olacağını hiç sanmıyorum. Bitcoin ETF’den elbette faydalanacak ve ETF onayı BTC’nin işine yarayacaktır ancak bu yıl özelinde Bitcoin’in iyi performans göstermesi için ETF’ye ihtiyacı yok.

KB: Bitcoin fiyatının artmasına ne sebep olabilir?

TL: Bazı şeyler fiyatı destekleyecektir. Bunlardan birisi makro çevre olayları ki bunların başında da global bazdaki piyasalar geliyor. Global hisse senedi piyasalarında bir artış var ve yatırımcılar iyimser konumdalar. Bu da her zaman BTC’ye olumlu yansımıştır. Örneğin geçen yıl hisse senetleri düşerken BTC de düşmüştü. Bu yıl ise hisse senetleri tırmanış ile başladı. Bu önemli bir fark. Dolar da yavaş yavaş güçsüzleşiyor. Bitcoin’in teknik analizi de çok iyi durumda ve bence o da fiyatı etkileyecek. Bitcoin’in son olarak yükselmesini sağlayacak şey ise bence imajı. Artık insanlar kripto paraların bir kullanım alanına sahip olacağına ikna olmuş durumdalar ki bu çok kritik. Örneğin JP Morgan’ın çıkardığı kripto para da bu kullanım alanının var olduğunu çok açıkça ortaya koyuyor.

KB: Sizin Twitter’da ve sosyal medyada ciddi bir kitleniz var. Aynı zamanda Türkiye’de de yaptığınız fiyat tahminleri ve açıklamalar büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Bu konu hakkında ve Türk takipçilerinize ne söylemek istersiniz?

TL: Benim mesajım kesinlikle uzun vadeli düşünmeleri olurdu ki bu gerçekten gereken de bir şey. Biz de Fundstrat olarak her zaman uzun vadede kazanmak isteriz ve hep buna göre plan yaparız. Hiçbir zaman, hiçbir müşterimize kısa vadeli planlar sunmadık ve sunmayı da düşünmedik. O yüzden Türk takipçilerime söyleyeceğim en temel şey uzun vadeli düşünmeleri olur. Elbette kabul ediyorum 2018 yılı kripto paralar için türlü olumsuzluklar ve negatifliklere sebep oldu ancak bu durum işin bundan sonra da kötü gideceği anlamına gelmiyor. Bu konuda ümitsizliğe kapılmamak gerekir çünkü kripto paraların geleceği gerçekten de son derece parlak olarak karşımıza çıkıyor. O yüzden uzun vadeli düşünmek ve anlık kararlar almamak, son derece isabetli olacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment