Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Trump Kripto Para Soruşturmaları Hakkında Kararname Çıkardı

Çarşamba günü 11 Temmuz tarihinde, ABD Başkanı Donald Trump, ”kripto para sahtekarlıkları soruşturmaları” hakkında bir kılavuz geliştirmeyi içeren kararnameye imza attı.

Kararnameye göre, “Tüketici Dolandırıcılığı ve Piyasa Doğruluğu Çalışma Ekibi” tüketicilere yönelik dolandırıcılık ve sahtekarlık yöntemlerine odaklanacak. Kripto para dolandırıcılığı da bu çalışma ekibinin kılavuz sağlayacağı bölgeler içerisine eklendi. Kılavuz sağlanacak bölgeler  içerisinde mevzu bahis olayların araştırılması ve yargıya taşınması da var.

Çalışma ekibinin nasıl işleyeceği henüz spesifik olarak belirtilmezken, işin sonunda büyük ihtimalle Trump yönetimine yollanacak bir tür rapor olacaktır.

Bu yılın başlarında ABD hükümeti, asıl odak noktalarını piyasa dolandırıcılıklarına verdikleri, kripto para birimleri ile ilgili ”kapsamlı” bir strateji oluşturma arifesinde olduklarını ifade etmişti. Şubat ayında ABD Adalet Bakanlığı tarafından siber suçla mücadeleyi hedefleyen bir çalışma ekibi oluşturulmuştu. Ekibin kapsamına giren konuların içerisinde kripto para birimleri de bulunmaktaydı.

O tarihte, Başsavcı vekili Rod Rosenstein şunları dile getirmişti:

”Bu dolapların (dolandırıcılık) çoğunda geleneksel finans sistemi ile alakası olmayan bitcoin ve diğer kripto para birimleri yer alıyor. Şu anda siber suçla mücadele çalışma ekibimiz ile üzerinde çalışmakta olduğumuz şey bununla mücadele edebilecek kapsamlı bir strateji. ”

Bu yılın Mayıs ayında ABD Adalet Bakanlığının, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu ile beraber kripto para traderlarının yasa dışı yöntemler ile fiyatlarda manipülasyon yapıp yapmadığını araştıracağı haberleri su yüzüne çıkmıştı.

Suçluları kripto para birimleri ile ilgili dolandırıcılığa iten şey, merkeziyetsiz sistemlerin herhangi bir bankaya veya hükümete bağlı olmayıp, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından da denetlenmiyor oluşu. Bu yüzden piyasadaki kullanıcılar bu tip suçlulara karşı adeta yalnız başlarına mücadele vermekteler.

Buna rağmen, bu yılın başlangıcından itibaren, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu kripto para dolandırıcılığı içeren davalarda, yasal kovuşturma yapma konusunda çok daha ısrarcı bir tablo çizmekte.

ABD Adalet Bakanlığı çok yakın bir zamanda Bitcoin’in fiyatlarında yaşanan bu keskin düşüş ve artış oranlarını yakından incelemeye almıştı. Bakanlık Bitcoin ve diğer kripto para birimleri üzerinde yapılmış olası fiyat manipülasyonları hakkında tahkikat başlatmıştı.

Bu tahkikatın temel odak noktası iki yöntemde birleşmekte: Spoofing ve Wash Trading 

  • Spoofing unsurunda insanlar piyasayı sahte alım veya satış emirleri ile doldurup daha sonra bunu iptal edip diğerlerinin belirli bir koini almasını veya bunu satmasını sağlıyorlar.
  • Wash trading yönteminde ise kişi kendisiyle trading yapıp gerçekte olduğundan daha çok talep olduğunu gösteriyor. Wash trading taktiği eğer yüksek hacimlerde yapılırsa pek çok yatırımcının elindekini satmasına veya yeni hisse almasına sebep olabilir.

Kripto para piyasasında yeteri kadar düzenleme ve denetleme olmaması dolandırıcılık yöntemlerine adeta davetiye çıkartıyor. O sebeple ‘değerinde’ yapılan düzenlemeler piyasaya zarardan çok yarar sağlayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment