Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Trump’ın Adalet Bakanından Bitcoin Yorumu

ABD Başkanı Donald Trump’ın Adalet Bakanı Jeff Sessions, Senato Yargı Komite’sine ifade verdi. Bahsi geçen komitenin internet gizliliği ve federal suçlu yasalarında geniş yetkileri bulunuyor. Duruşmanın başlamasından saatler sonra kısa bir laflama esnasında Sn. Sessions’a “dark web” ile ilgili soru soruldu. Adalet Bakanı’nın cevabı, dijital gizlilik ve Bitcoin ile ilgili gelecekte yapılabilecek şeyler hakkında birkaç ipucu barındırıyor olabilir.

Jeff Sessions ve Dianne Feinstein Hemfikir

Öğlen molası dönüşünde, çekirdek kadro denilebilecek birkaç kişiden oluşan kurul Senato duruşma odasında kaldı. Komitenin birkaç üyesi dışarı çıkanlar arasındaydı.

Sessions’un duruşmasının 3.saati 45.dakikasında Kaliforniyalı Demokrat Senatör Dianne Feinstein, “dark web” ile ilgili soru sormak istediğini belirtti.

New York Times’te yayınlanmış bir makaleden alıntı yaparak “Opioid tüccarları posta yoluyla ölümcül uyuşturucular yollamak için dark web’i kullanıyor” diye konuşmasına başlayan Senatör Feinstein “bana kalırsa, suçlular tarafından kullanılan dark web yıllar ilerledikçe daha fazla büyüyecek” diyerek devam etti.

Bahsi geçen “dark web”, “deep web” olarak bildiğimiz internetin daha derin hali diyebiliriz. Herhangi bir arama motorunu kullanarak giriş yapamıyorsunuz. Giriş yapabilmek için özel yazılımlara veya yetkilere ihtiyacınız var.

Senatör Feinstein, Sn. Sessions’a “bu konuya değinmeyi düşünüp düşünmediğini ve “kolluk kuvvetlerinin bu konuyla ilgili ciddi endişeleri olduğunu ve bu nedenle bu konuyu konuşmak isteyip istemeyeceğini” sordu.

Adalet Bakanı Sessions’un buna yanıtı “konuşmaktan mutluluk duyacağı” oldu:

“Bu konuda oldukça endişeliyiz. FBI da keza öyle. Sanıyorum ki FBI en büyük iki dark web sitesini kapatmıştı. En son kapattığımızı Alphabay‘i yakın süre önce kapattık. İnsanların Fentanil de dahil olmak üzere illegal maddeler veya silahlar sattıkları 240,000 site bulunuyordu. Bu işlemleri yapabilmek için Bitcoin gibi takibi olmayan paraları kullanıyorlar ve bu büyük bir sorun.”

Sessions’un bu yorumuna teşekkür eden Senatör Feinstein “bu konuda kendisiyle çalışmak istediğini ve yasal bir düzenleme gerektiriyor mu gerektirmiyor mu incelemek istediğini” belirtti.

Farklı Bakış

Bitcoin’in böyle illegal işlemlerde kullanılıyor olmasını, Bitcoin’i kötülemek için kullananlar olduğu gibi; Bitcoin’i yüceltmek için kullananlar da bulunuyor. Kimilerine göre Bitcoin sayesinde bu tarz illegal işlem yapacak kişiler, sokaklarda veya herhangi bir yerde değil internet üzerinden işlem yapıyor ve böylece tehlike riski azalıyor. Yani bir nevi bu gibi illegal şeyleri görmek durumunda kalmıyoruz. Bazı teorisyenlere göre de, Bitcoin’in bu amaçla kullanılıyor olması bile Bitcoin’in geçerli bir para birimi haline gelmesinde büyük rol oynuyor.

Belirtmek gerekir ki bu iki düşünce de oldukça tartışmalı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment